Dobrodošli na ostrvo švaleracije, gde nevinost nema nikakvu vrednost!
Foto: Yt

Ne vole belce

Dobrodošli na ostrvo švaleracije, gde nevinost nema nikakvu vrednost!

Ludi svet -
I pre i posle braka blagonaklono se gleda na to da oba pola imaju ljubavnike, tj. ljubavnice, a u većini sela postoji posebna koliba zvana bukumatula, namenjena upravo vanbračnim ljubavnim susretima

Stanovnici Trobrijanovih ostrva imaju neuobičajeno liberalan stav prema ljubavi, seksu i braku, dok nevinost nije na ceni.

I pre i posle braka blagonaklono se gleda na to da oba pola imaju ljubavnike, tj. ljubavnice, a u većini sela postoji posebna koliba zvana bukumatula, namenjena upravo vanbračnim ljubavnim susretima. Društveno uređenje je matrijarhalno, mladi su vrlo slobodni u međusobnim odnosima, a nevinost uopšte nije na ceni.

Brakovi se sklapaju bez mnogo formalnosti. Par koji je prenoćio u ženinoj kući i zajedno jeo smatra se venčanim. Deca pripadaju majčinoj porodici, a odnosi bračnih partnera su jednostavni: od muškarca se očekuje da ženi donosi poklone da bi zauzvrat dobio nežnost i seks.

Ako mislite da su sukobi i nasilje zbog ljubomore česti, varate se. Otkako su im kolonijalne vlasti zabranile da ratuju, Trobrijanci sve međusobne razmirice, pa i one ljubavne, rešavaju maratonskim utakmicama kriketa originalno prilagođenim svojoj tradiciji, u kojima učestvuju i devojke.

Prevarili biste se, međutim, ako biste pomislili da liberalan stav prema telesnoj ljubavi turisti mogu da iskoristite kako bi se omrsili sa simpatičnim ostrvljankama i ostrvljanima kovrdžave kose i kože boje svetle čokolade.

Trobrijanci, naime, smatraju da su svetla koža, ravna kosa i maljava tela belaca veoma ružni i nerado se s njima zbližavaju. Pored toga, veoma su ponosni na svoje geneološko nasleđe koje pokoljenja pamte u okviru matrijarhalnog klana i neskloni su mešanju sa strancima.

Raskošna priroda je prema Trobrijanovim ostrvima bila izdašna. Sve što im je za život potrebno stanovnici obezbeđuju ribolovom i poljoprivredom, bez preteranog napora. Kao valutu koriste lišće banane i jama – oko 50 listova vredi nešto više od evra, a na velikoj ceni je i kamen, materijal veoma redak na koralnim ostrvima.

http://www.youtube.com/watch?v=wPPFs86Wp9c

(Bosnjak-ks.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track