DOBRODOŠLICA: Evropa pozdravila Hrvate ustaškim grbom!
Foto: Facebookk.jpg

Uoči ulaska u EU

DOBRODOŠLICA: Evropa pozdravila Hrvate ustaškim grbom!

Planeta -
Želeći da upute dobrodošlicu novoj članici u EU, administratori Evropskog parlamenta, odabrali su potpuno pogrešan način, i sam ulazak Hrvatskoj čestitali ustaškim grbom

BEOGRAD - Na zvaničnoj Fejsbuk stranici Evropskog parlamenta dogodila se nezapamćena greška!

Iako su verovatno imali dobre namere, znanje očigledno nisu pa su dobrodošlicu novoj članici u EU i sam ulazak umesto državnim čestitali ustaškim grbom.

Ovakav gaf nije ostavio ravnodušnim ni neke Hrvate, koji su odmah uočili grešku i reagovali.

Prvobitna čestitka povodom ulaska u EU, u obliku fotografije na kojoj je velikim slovima na engleskom jeziku bio ispisan natpis "dobrodošli" imala je veliku grešku - u donjem desnom uglu bio je ''hrvatski grb'' koji počinje sa belim poljem i nema krune.

Pošto su neki od korisnika, većinom hrvatskih, uočili grešku i počeli da se žale, administratori su ubrzo reagovali i postavili aktuelni državni grb.

Hrvatski mediji ovim povodom podsećaju da je ustaški pokret nastao kao reakcija na ubistvo pravaša Stjepana Radića 20. juna 1928. u parlamentu Kraljevine SHS.

Posle napada Hitlera na Kraljevinu Jugoslaviju, ogranak ustaškog pokreta pod vođstvom Slavka Kvaternika je 10. aprila 1941. u Zagrebu proglasio Nezavisnu državu Hrvatsku. Vođa ustaškog pokreta, Ante Pavelić, je 15. aprila došao iz Italije i preuzeo vlast. Nova država je obuhvatala današnju Hrvatsku (bez Istre), Srem, Bosnu i Hercegovinu. Ubrzo je Pavelić potpisao pristupanje NDH silama Osovine.

Najveći zločini su počinjeni u konc-logoru Jasenovac gde su na najrazličitije načine nehumanim postupcima mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Bošnjaci i ljudi drugih nacionalnoste, njih 700.000.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track