DOČEKAN SUZAMA: Sleteo avion sa Mandelinim posmrtnim ostacima
Foto: Reuters

Povratak u zavičaj

DOČEKAN SUZAMA: Sleteo avion sa Mandelinim posmrtnim ostacima

Planeta -
Kovčeg umotan u zastavu Južne Afrike, u pratnji dva borbena aviona, prebačen je do grada Mtata, gde su ga dočekali ožalošćeni među kojima i njegova udovica Grejsa Mašel

JOHANESBURG - Vojni avion sa posmrtnim ostacima preminulog bivšeg južnoafričkog predsednika Nelsona Mandele sleteo je danas u pokrajinu Istočni Kejp, gde će sutra biti sahranjen u selu Kunu, gde je Mandela proveo detinjstvo.

Kovčeg sa Mandelinim telom, umotan u zastavu južne Afrike, u pratnji dva borbena aviona, prebačen do grada Mtata, gde su ga dočekali ožalošćeni među kojima i njegova udovica Grejsa Mašel, preneo je AFP.

Odatle će biti trasnportovan, uz posmrtnu povorku, do njegovog rodnog sela Kunu, gde će legendarni borac protiv aparthejda sutra biti sahranjen. Posmrtni ostaci Mandele, koji je preminuo 5. decembra u 96. godini, prebačeni su ranije danas u vazduhoplovnu bazu Voterkluf, gde se od njega poslednji put oprostilo rukovodstvo vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANK), čiji je lider bio početkom 1990-ih, naveo je AP.

Vojska je predala kovčeg sa posmrtnim ostacima ANK-u na svečanoj ceremoniji koja je uživo prenošena na južnoafričkoj televiziji, a koju je predvodio sadašnji predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma.

Članovi partije brisali su suze i pevali revolucionarne pesme, dok su govornici veličali Mandelu kao ikonu demokratije i simbol mira, integriteta i pomirenja. "Ova zemlja je bila srećna što je imala čoveka takvog kalbira", rekao je Zuma i istakao: "Da, nedostajaće nam. On je bio naš lider. Bio je naš otac, naš čuvar, bio je nešto posebno".

Zuma, čiji se integritet osporava zbog optužbi za korupciju, pozdravio je Mandelino poštenje i posvećenost jedinstvu, slobodi, miru i demokratiji, i poručio da stranka mora da radi na stvaranju "novih Mandela".

Trodnevno opraštanje stanovništva sa bivšim liderom završeno je juče, a prema podacima južnoafričkih vlasti, u mimohodu se od Mandele oprostilo oko 100.000 žitelja Južne Afrike.

Očekuje se da će sahrani sutra prisustvovati oko 4.000 ljudi, u selu u kojem je Mandela odrastao i živeo nakon napuštanja politike, gde je sahranjeno i njegovih troje dece.

Još jedan legandarni borac za mir u Južnoj Africi, Dezmond Tutu, neće prisustvovati sahrani Mandele, saopšteno je danas iz kancelarije ovog penzionisanog anglikanskog nadbiskupa, zbog tvrdnji da on nije pozvan iz političkih razloga.

"Nadbiskup nije akreditovani predstavnik sveštenstva za taj događaj i zato neće prisustvovati sahrani", rekla je njegova ćerka Mfo Tutu.

Njegov pomoćnik Rodžer Fridman odbio je da komentariše medijske navode da Tutu nije pozvan na sahranu Mandele zbog toga što kritikuje vladajući ANK, rekavši samo da "u ovom trenutku nije planirano da on prisustvuje sahrani".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track