Dodik: Bošnjaci treba da odustanu od BiH

Dodik: Bošnjaci treba da odustanu od BiH

Politika -
Ja im moram poručiti da im nikada neće pripasti cela BiH. Ono što pripada Republici Srpskoj je trajno naše, a oni mogu da razmišljaju šta god hoće o tome, poručio predsednik RS

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da izjave bošnjačkih intelektualaca koji su ga poredili sa Hilterom, nisu ništa novo, s obzirom na to da su zvaničnici RS oduvek napadani iz Federacije BiH, poručivši Bošnjacima da im nikada neće pripasti cela BiH i da je zato najbolje da odustanu od nje.

"Neverovatno, kako da komentarišete tu priču intelektualaca. Šta je intelektualno danas? Što jače pljunuti, uporediti me sa najmračnijim periodom u istoriji? To naravno nije tačno. Mislim i dalje da je BiH neodrživa i da je za Bošnjake najbolje da se raziđemo", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, preneli su mediji. Prema njegovim rečima, tada bi Bošnjaci mogli sebi da naprave neku malu zajednicu u kojoj bi mogli normalno da žive i gde ih Srbi ne bi nervirali.

"Bili bismo dobre komšije i mislim da bi to bila najbolja stvar", kazao je Dodik. Prema njegovim rečima, bošnjački zahtevi su isključivo vezani za nameru majorizacije Hrvata, nakon koje bi na red došli Srbi, pa bi Bošnjacima pripala cela BiH. "Ja im moram poručiti da im nikada neće pripasti cela BiH. Ono što pripada Republici Srpskoj je trajno naše, a oni mogu da razmišljaju šta god hoće o tome. U tom pogledu, ostajemo privrženi Dejtonskom sporazumu, ali ako me neko poziva da razmatram razne mogućnosti, onda mislim da je za Bošnjake najbolje da odustanu od BiH", rekao je Dodik.

Profesori na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić i Suad Kurtćehajić govorili su juče o temi "Opasna politika Milorada Dodika prema BiH" na javnoj tribini u Savetu Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu. Kurtćehajić je naveo da se "Dodik mora zaustaviti" i da, osim intelektualaca i političara, mora reagovati i međunarodna zajednica, odnosno visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. Reagujući na izjave bošnjačkog člana Predsedništva u BiH Bakira Izretbegovića da je u Sarajevu danas živi manje Srba nego Kineza, Dodik je rekao da to nije slučajno.

On je dodao i da su Srbi danas u Sarajevu u lošem položaju zahvaljujući, pre svega, politici ratknog komandanta Armije BiH Alije Izetbegovića. Predsednik RS poručio je predsedavajućem Predsedništva BiH Izetbegoviću da je Sarajevo pre rata na prostorima BiH bilo najveći srpski grad, a da u njemu danas živi minimalan broj Srba. "Istočno Sarajevo, međutim, ne pripada Sarajevu. Ljudi koji žive u Istočnom Sarajevu napustili su centralne delove grada Sarajeva pošto ne žele da žive u uslovima majorizacije i ponižavanja", rekao je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track