Dodik: Republika Srpska je država

Dodik: Republika Srpska je država

Politika -
RS je po svemu, osim po ignorantskom stavu nekih, država, i mi je tako doživljavamo", poručio predsednik Dodik i dodao da BiH neće ni Bošnjaci

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je večeras da je Republika Srpska za njega država, jer ona po međunarodnim standardima ima sve elemente države."RS je po svemu, osim po ignorantskom stavu nekih, država, i mi je tako doživljavamo", kazao je Dodik u intervjuu za Radio-televiziju RS (RT RS). Predsednik RS tvrdi da je BiH za RS "moranje", ali da RS poštuje Dejtonski sporazum, mada "neće ostati jedina da ga brani". "BiH je nemoguća zemlja sa stanovišta činjenice da se odustalo od sprovođenja slova Dejtona.

Prošao je duh Dejtona i sada se ušlo u farsu, u kojoj u suštini niko neće ovu zemlju. Neće je ni Bošnjaci, jer, da je hoće, oni bi prihvatli Dejtonski sporazum", naveo je Dodik. Dodik je dalje rekao da se zalaže za što hitnije definisanje jasnih političkih ciljeva srpskog naroda u celini, naglašavajući da je o tome razgovarao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, tokom njihovog nedavnog susreta u Beogradu.

"Mi smo se dogovorili da iza 20. septembra u Banjaluci održimo Savet za sprovođenje Sporazuma o specijalnim vezama, na čijem će dnevnom redu biti i ova tema", rekao je predsednik RS. Kako je naveo, tada bi trebalo da se razmotri mogućnost zajedničkog delovanja u vezi sa pitanjima Dejtonskog sporazuma, Kosova i Metohije, Srpske pravoslavne crkve, jezika i ostalih pitanja bitnih za srpske nacionalne interese.

"Ja nisam bosanski Srbin niti verujem da mnogi ljudi koji žive ovde pristaju da budu bosanski Srbi. Oni su naprosto Srbi. Mi smo pripadnici jednog naroda, koji je na Balkanu rasut na prostoru drugih zemalja i bitno smanjen u periodu raspada bivše Jugoslavije", kazao je predsednik RS. Dodik je ponovio da njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) neće odustati od smene ministra inostranih poslova Zlatka Lagumdžije, jer je on, kako je naveo, prekršio Ustav i zakone.

"Ovo je crvena linija ispod koje sigurno nećemo ići. Čim počne da radi parlament pokrenućemo pitanje razrešenja Lagumdžije. Oko te ideje pokušaćemo okupiti i neke druge političke partije, mislim da bi u tome trebalo da bude SDS i neke druge partije iz RS", kazao je Dodik. On je poručio da ako Lagumdžijina smena ne bude na dnevnom redu, "više ništa neće biti na dnevnom redu". "Na ovom pitanju se, definitivno, ne može praviti kompromis. Hoćemo da se ova situacija rasčisti", istakao je predsednik RS Milorad Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track