Dodik: Republika Srpska jedina održiva u BiH
Foto: Dodik

Dodik: Republika Srpska jedina održiva u BiH

Politika -
Mi se pripremamo za raspad BiH. Ništa u BiH nije samoodrživo osim RS i ona je problem zato što može da opstane, rekao je Dodik

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je u Beogradu da je BiH neodrživa tvorevina, ali da njen raspad nije stvar bliske budućnosti.

"Mi se pripremamo za raspad BiH. Republika Srpska je jedina samoodrživa na prostoru BiH. Ništa u BiH nije samoodrživo osim RS i ona je problem zato što može da opstane", rekao je Dodik na konferenciji "Položaj i perspektive srpskog naroda u zemljama regiona" održanoj u Ministarstvu dijaspore Srbije.

Dodikov govor su aplauzom pozdravili premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.

Dodik je naveo da RS pomažu dobri odnosi i specijalne veze sa Srbijom, ali da RS mora da čini i nešto što je izvan dogovora i saradnje sa Srbijom i da se sprema za rasprad BiH. Dodik je dodao da su Srbi u poslednjem ratu u Bosni etnički očišćeni i da su oni najviše stradali u ratu u BiH. Izrazio je uverenje da će to pokazati popis koji je će u BiH biti u martu 2013. godine i koji će "demantovati mnoge stereotipe". "U Sarajevu nedostaje 156.000 Srba, po popisu iz 1991. godine, a Srbi u današnjem Sarajevu čine samo 1,2 odsto stanovništva što govore i podaci muslimanskog Helsinškog komiteta u Sarajevu. To je dramatična promena koja je ostala skrajnuta iza velike pompe međunarodnih medija i satanizacije Srba", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je su tri naroda u BiH u svim istorijskim situacijama bili na različitim stranama, čak i kada su ih pogađali zemljotresi, i da su zajedno obeležavali samo Novu godinu i 1. maj, ali su to međunarodni praznici. "Robusne aktivnosti međunarodne zajednice nisu napravile državu od BiH, ona je država u pokušaju, jer iznutra nema koheziju. Lepo je slušati neoliberale i čovek kada to sluša, može da bude deo te priče, ali kada se dođe u život, onda se vide dve ili tri podeljene nacionalne zajednice. Možda nije lepo pričati o tome, ali sam namerno izabrao Srbiju da to kažem", rekao je Dodik. Dodik je ocenio da je BiH eksperiment međunarodnih birokrata, da "špekulanti iz međunarodne zajednice" poslednjih 20 godina pokušavaju da blokiraju Republiku Srpsku, i dodao da su sve nadležnosti prenete na BiH "neprijateljske prema RS".

"RS je nacionalni projekat nas Srba preko Drine i, istorijski gledano, Srba u celini i zato je moramo očuvati", istakao je Dodik. Dodik je dodao da se RS se drži slova Dejtonskog sporazuma, a ne duha Dejtona koji se često koristi kao "podvala" za prihvatanje apstraktnih evropskih vrednosti. "Da li vredi da dajemo svoje nacionalne institucije i nacionalne vrednosti zarad imaginarnu priču o Evropi koja će nam se možda desiti ili neće", upitao je Dodik. Dodik je istakao i važnost najboljih odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom i zauzeo se za nstitucionalizovanu saradnju Srba u regionu. "Pozivam vas sve u Banjaluku sa novim-starim predsednikom Srbije (Borisom Tadićem) i od Srbije tražimo samo jedno - da bude jača i najbolja, više nam ništa od nje i ne treba", rekao je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track