Dodik za ukidanje bosanske vojske

Podrška Vlade RS

Dodik za ukidanje bosanske vojske

Politika -
Vlada RS smatra da je inicijativa u skladu s deklaracijom Skupstine RS prema iz 2005. godine, prema kojoj je demilitarizacija BiH strateško opredeljenje RS

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske (RS) je prihvatila inicijativu predsednika RS Milorada Dodika za pokretanje postupka demilitarizacije Bosne i Hercegovine. Dodik smatra da ne postoji, niti će postojati vojna opasnost koja bi zahtevala postojanje odbrane BiH i rashode za nju. Vlada je posle današnje sednice saopštila da je inicijativu uputila na razmatranje Skupštini RS.

Vlada RS smatra da je inicijativa u skladu s deklaracijom Skupstine RS prema iz 2005. godine, prema kojoj je demilitarizacija BiH strateško opredeljenje RS. Deklaracija o strateškim opredeljenjima RS u sistemu odbrane Bosne i Hercegovine doneta 18. marta 2005. godine, uz opredeljenje za demilitarizaciju BiH, utvrđuje prenos nadležnosti u odbrani sa entiteta na zajedničke organe BiH kao "prelazni aranžman do potpune demilitarizacije".

Dodik je 8. oktobra uputio Skupštini RS inicijativu za pokretanje postupka demilitarizacije BiH i predložio joj da zaduži Vladu RS, kao i predstavnike RS u zajedničkim organima BiH, da pripreme predloge izmena propisa o odbrani BiH. Predsednik RS smatra da nadležnost odbrane i pitanje vojske nisu u nadležnosti BiH i da to nije bilo predmet promene Ustava BiH. Ocenio je da je reforma odbrane BiH bila pod snažnim uticajem međunarodne zajednice, posebno njenog Visokog predstavnika u BIH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track