DOGOVOR MARKA JAKŠIĆA I TAČIJA: Sprečiti Srbe da izađu na izbore!

Kurir otkriva paklenu akciju

DOGOVOR MARKA JAKŠIĆA I TAČIJA: Sprečiti Srbe da izađu na izbore!

Politika -
Poslanik DSS u dogovoru sa kosovskim premijerom ne bira način da spreči Srbe da sutra izađu na izbore; Tači mu garantovao da će i dalje moći da se bavi sumnjivim biznisom

BEOGRAD - Nož u leđa.Marko Jakšić, poslanik DSS s Kosova, sklopio je na sastanku u Vučitrnu tajni pakt sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem s ciljem da zajedničkim snagama i zastrašivanjem na sve načine osujete Srbe iz južne srpske pokrajine da izađu na sutrašnje lokalne izbore, otkriva Kurir. Jakšić se, kako saznajemo, udružio sa Tačijem isključivo iz ličnih interesa. Neuspeh kosovskih izbora koristio bi Prištini, koja bi preuzela vlast i na severu Kosova, dok bi Jakšić, kako tvrde naši izvori iz bezbednosnih struktura, nesmetano nastavio da se bavi sumnjivim privatnim biznisom.Tačijev pakleni plan- Neizlazak Srba na izbore onemogućio bi stvaranje Zajednice srpskih opština, koju Tači pokušava da spreči još od potpisivanja Briselskog sporazuma. Jakšiću bi, pak, neuspeh izbora doneo potpunu kontrolu nad severom pokrajine, što bi mu omogućilo da nesmetano nastavi bavljenje kriminalnim aktivnostima - navodi izvor Kurira.Prema njegovim rečima, Jakšić je prištinskim vlastima dostavio spisak potencijalnih glasača sa severa, posle čega je došlo i do privođenja predstavnika srpskog naroda koji su podržali izlazak Srba na izbore. Kosovska policija je, podsetimo, tako u sredu uhapsila troje Srba u Partešu, što je bio više nego očigledan znak, kako je ocenila i Kancelarija za KiM, da se nastavlja s praksom zastrašivanja srpskog stanovništva pred lokalne izbore.Profit iznad države- Jakšić je od Tačija zauzvrat dobio garancije za nesmetano delovanje na području celog Kosova i Metohije nakon izbora. Jakšiću bi to otvorilo put za nesmetano delovanje i sticanje ogromnog bogatstva jer bi neuspehom izbora u potpunosti bio minimiziran uticaj vlasti iz Beograda. Kosovo bi bila Tačijeva i Jakšićeva slobodna zona trgovine - kaze izvor Kurira blizak prištinskim vlastima.Predstavnik diplomatskog kora iz Prištine upozorio je vlasti u Beogradu na postojanje ovog dogovora, a predstavnici međunarodnih bezbednosnih institucija na Kosovu kažu da ne treba isključiti ni upotrebu sile od strane Jakšićevih ljudi, kako bi Srbima sutra bio onemogućen izlazak na birališta.

Sumnjivi motiviPolitički analitičar Dragomir Anđelković kaže da jeste činjenica da pojedinci na severu Kosova hoće isto što i Hašim Tači, te da u upornom pozivanju na neizlazak na izbore postoje i neki zajednički interesi.- Albanci su pokušavali i da falsifikuju biračke spiskove. Vrlo je opasno i za opstanak kosovskih Srba da bilo koji njihov predstavnik na Kosovu deli iste stavove, bez obzira na motive, s liderima kosovskih Albanaca.

Drsko i bezobrazno pitanjeMarko Jakšić juče nije direktno govorio o saradnji s Tačijem, već je pitanje Kurira okarakterisao kao „drsko i bezobrazno“.- Ja se 15 godina borim za Kosovo. To nije korektno, ja to vas nikad ne bih pitao (?!). Pa, Šiptari nisu izlazili na izbore u Srbiji, da li to znači da su imali dogovor sa Slobodanom Miloševićem. To je politička glupost - kazao je Jakšić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track