DOGOVOR: Svetske sile se usaglasile oko sirijske rezolucije

Savet bezbednosti UN

DOGOVOR: Svetske sile se usaglasile oko sirijske rezolucije

Planeta -
Sporazum je postignut nakon što su se ministri spoljnih poslova pet stalnih članica Saveta bezbednosti sastali sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, navele su neimenovane diplomate

NJUJORK - Sjedinjene Države, Rusija, Francuska, Kina i Britanija složile su se oko suštine rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se predviđa da se Sirija oslobodi hemijskog oružja, saopštile su diplomate.

Sporazum je postignut nakon što su se ministri spoljnih poslova pet stalnih članica Saveta bezbednosti sastali sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, navele su neimenovane diplomate, prenela je agencija Rojters.

Prema istim izvorima, nacrt rezulucije bi mogao uskoro biti predstavljen pred Savetom bezbednosti. Pet stalnih članica će se u petak sastati da bi razgovarali o održavanju mirovne konferencije o Siriji u Ženevi.

Istovremeno, zamenik ruskog šefa diplomatije Genadij Gatilov je izjavio agenciji AP da će dogovor o rezoluciji biti najverovatnije postignut u naredna dva dana.

Gatilov je rekao da će tekst rezolucije obuhvatiti i, u vidu napomene, sedmo poglavlje Povelje UN ukoliko Sirija ne bude poštovala plan o razoružanju. To poglavlje se odnosi na pretnje po međunarodni mir i bezbednost i sadrži članove o obezbeđivanju sprovođenja rezolucija vojnim i drugim sredstvima, kao što su sankcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track