DOGOVORENO: Sporazum sa Emiratima u februaru
Foto: Beta

Međudržavna saradnja

DOGOVORENO: Sporazum sa Emiratima u februaru

InfoBiz -
To će biti pravni osnov za konačno potpisivanje komercijalnog ugovora s kompanijom Al Dahra koji će biti zaključen tokom marta, naveo je Mlađan Dinkić

BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će međudržavni sporazum između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) biti potpisan u februaru, a odnosiće se na saradnju u brojnim oblastima, pre svega u poljoprivredi.

"To će biti pravni osnov za konačno potpisivanje komercijalnog ugovora s kompanijom Al Dahra koji će biti zaključen tokom marta", kazao je Dinkić posle sastanka s rukovodstvom te agrokompanije iz Emirata.

On je dodao da bi na proleće ove godine u Srbiji mogla da bude otvorena prva banka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Juče je iz Beograda otišla delegacija Rojal Grupe koja je vlasnik jedne od najvećih banaka u Persijskom zalivu i očekujemo da bi na proleće oni mogli da otvore svoju prvu banku u Beogradu", kazao je Dinkić.

Dinkić je istakao da će se on i ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević u utorak sastati i s predstavnicima Razvojnog fonda Abu Dabija s kojima će razgovarati o investicijama u sisteme za navodnjavanje na čitavoj teritoriji Srbije.

Srpski ministar finansija je dodao da bi taj sistem za navodnjavanje značio povećanje proizvodnje u povrtarstvu, voćarstvu i ratarstvu u Srbiji. S predstavncima tog Fonda, kako je kazao, razgovaraće se i o potencijalnoj liniji za dugoročno kreditiranje individualnih poljoprivrednih proizvođača kako bi oni mogli da nabave novu opremu za proizvodnju.

"Al Dahra je zainteresovana i za investiranje u Luku Pančevo i Jugoslovensko rečno brodarstvo. S rukovodstvom Pančeva razgovaraćemo o tome da se 40 hektara zemljišta koje je u vlasništvu države stavi u funkciju izgradnje nove, moderne luke koja bi bila čvorište i logistički centar za izvoz", rekao je Dinkić.

On je naveo da bi ta luka služila pre svega za izvoz poljoprivrednih proizvoda, ali uz mogućnost da se proširi i na izvoz industrijskih proizvoda, i dodao je da sa Al Dahrom razgovarano i o mogućnosti unapređenja kompanije JRB koja je u vlasništvu države i posluje pozitivno.

"Al Dahra je izrazila interes da pomogne u obnovi flote JRB-a", kazao je Dinkić i dodao da će se modaliteti buduće saradnje tek utvrđivati.

Zamenik predsednika Al Dahra holdinga i Al Ain holginga Hadim Abdul Adareim je kazao da je Al Dahra veoma zainteresovana za investiranje u srpsku poljoprivredu i najavio ulaganje od oko 300 miliona evra.

Sastanku u Ministarstvu finansija i privrede prisustvovao je i ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević.

http://www.youtube.com/watch?v=dYULsnizDSw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track