DOKTOR EKSPERIMENTIŠE PRED KAMERAMA: Sam se zarazio pantljičarom!

Za napredak medicine

DOKTOR EKSPERIMENTIŠE PRED KAMERAMA: Sam se zarazio pantljičarom!

Život -
Zaključci do kojih je došao razbiće neke od uvreženih medicinskih mitova - kao što je da pantljičara pomaže da se oslabi, a dokazaće da neki od parazita zapravo mogu i korisno da nam posluže

Doktor Majkl Mozli, koji se u svojim dokumentarnim emisijama proslavio eksperimentima koje izvodi na samom sebi, pripremio je novu atrakciju za gledaoce - svakako zanimljivu, ali i pomalo odvratnu. Doktor Mozli je, naime, tokom nekoliko proteklih meseci namerno radio na tome da se zarazi nekim od najneprijatnijih parazita poznatih ljudskom rodu - pantljičarom, pijavicama, pa čak i malarijom.Doktor kaže da je to delom uradio radi napretka medicine i razumevanja ove problematike, ali delom i zato “što je prosto interesantno”.

Njegova emisija "Zaražen! život sa parazitima" biće emitovana 4. februara, na TV kanalu BBC4 i prikazaće bliske susrete doktora Mozlija sa pantljičarama, glavenim vašima, pijavicama i malaričnim komarcima. Zaključci do kojih je pri tom došao razbiće neke od uvreženih medicinskih mitova - recimo da pantljičara pomaže da se oslabi, a takođe će i dokazati da neki od parazita zapravo mogu i korisno da nam posluže.

Da bi se zarazio pantljičarom, koja je u Britaniji izuzetno retka, Mozli je otputovao u Keniju, gde je progutao tri komada goveđe pantljičare, relativno bezopasnog parazita, kod koga najveću neprijatnost predstavlja to što nakon 10 nedelja iz zadnjice počinju da vam izlaze segmenti koji nose jaja i služe razmnožavanju parazita. Pri svemu tome, težina mu se uvećala za oko jedan kilogram, tako da se pantljičara kao sredstvo za mršavljenje pokazala kao potpuno beskorisna.

Neke vrste glista i crva pokazale su se, međutim, kao dosta korisne u suzbijanju autoimunih bolesti i alergija, jer u ljudskom organizmu proizvode materije koje ovakve rakcije koče.

Doktor Mouzli to objašnjava činjenicom da su ljudi hiljadama godina evoluirali sa brojnim parazitima, i da su relativno skorim iskorenjivanjem ovih malih “saputnika” i insistiranjem na higijeni ostali i bez njihovih produkata koji su sprečavali u novije vreme veoma učestale alergijske i druge autoimune reakcije.

http://www.youtube.com/watch?v=50X6X_J7gc4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track