DOKUMENTI SIPA POKAZUJU: Darko Šarić se 2010. godine krio u BiH!
Foto: Printscreen Tanjug

Neometano radio

DOKUMENTI SIPA POKAZUJU: Darko Šarić se 2010. godine krio u BiH!

Crna Hronika -
SIPA je u službenom dokumentu navela da je Šarić boravio u hotelu "Radon Plaza", čiji je formalni vlasnik, barem u tom momentu, bio aktuelni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić. Ono što je zanimljivo je tvrdnja tadašnjeg direktora SIPA-e da je suvlasnik Radon Plaze bio Naser Keljmendi

SARAJEVO - Donedavno najtraženiji narko bos Darko Šarić je u aprilu 2010. godine boravio na teritoriji Bosne i Hercegovine. O njegovim kretanjima, kontaktima i saradnicima, SIPA je izvestila Tužilaštvo BiH 29. aprila 2010. godine.

Tadašnji direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Mirko Lujić u svom dopisu piše da SIPA poseduje pouzdane informacije da bi se Šarić mogao nalaziti na području Bosne i Hercegovine.

“Naime, prema dobijenim informacijama predmetno lice, zajedno s bratom Duškom Šarićem, Denisom Durovićem, Vitom Bajićem i licem s nadimkom Mejom već skoro dve sedmice boravi u privatnom stambenom objektu ili hotelu Kristal na Jahorini”, stoji, među ostalim, u Lujićevom pismu SIPA-i.

Šarić je, dakle, prema ovom dokumentu boravio u hotelu "Kristal", čiji je vlasnik Veljko Borovina, biznismen sa Sokoca koga policijske agencije godinama dovode u vezu sa organizovanim kriminalom. Borovina nije želio da govoriti za magazin Mreža FTV-a. U dokumentu koji poseduje Federalna televizija navedeno je da je Veljko Borovina u aprilu 2010. godine bio u kontaktu sa Darkom Šarićem.

“Operativnim radom došlo se do kriminalitičko-obaveštajnih saznanja da je Darko Šarić imao kontakte s Veljkom Borovinom”, stoji u dokumentu.

U tom momentu Darko Šarić je u BiH bio u društvu svog brata Duška, potom Denisa Durovića, Vitomira Bajića i osobe s nadimkom Mejo. Inače, Šarićeve prijatelje Denisa Durovića i Vitomira Bajića u isto vreme na teritoriji BiH registrovala je italijanska policija koja je tada provodila operaciju "Beli slon", a čija je meta bio međunarodni trgovac narkoticima Kemal Kalkadenac.

Policija je tada registrovala i snimila ovu grupu kako dogovara poslove u Bosmalovim tornjevima u Sarajevu, a u dokumentu italijanske policije piše: "Lice Kemal Kalkadenac kontaktira s Kemalom Kadićem, a koji dalje kontaktira s Viromirom Bajićem Denisom Durovićem, a radi se o grupi Darka Šarića.”

Italijanska policija je zabeležila da je ova narko-grupa povezana sa Šarićem u tom momentu na teritoriju BiH unela oko 1,8 miliona evra. Tim novcem kupljen je stan u Bosmal City centru u Sarajevu vredan 550.000 maraka, te dva poslovna prostora u istoj zgradi čija je vrednos procenjena na 600.000 maraka. Sumnja se da novac potiče od bavljenja trgovinom narkoticima i da je u pitanju droga čiji je transport u tom momentu iz BiH organizovao Darko Šarić. Naime, Šarić je tokom aprila 2010. godine, kada je boravio u Sarajevu, imao direktne kontakte s Naserom Keljmendijem i njegovom grupom.

Naser Keljmendi (Foto: Printscreen)
Naser Keljmendi (Foto: Printscreen)

Potvrđuje to i dokument SIPA-e, koji je potpisao bivši direktor Mirko Lujić, a u kojem stoji: „Prema izvoru informacija, Darko Šarić je boravio i u hotelu 'Radon Plaza' u Sarajevu, suvlasništva Nasera Keljmendija i njegovog sina Elvisa Keljmendija.“

SIPA je, dakle, u službenom dokumentu navela da je Šarić boravio u hotelu "Radon Plaza", čiji je formalni vlasnik, barem u tom momentu, bio aktuelni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić. Ono što je zanimljivo je tvrdnja tadašnjeg direktora SIPA-e da je suvlasnik Radon Plaze bio Naser Keljmendi. Inače, dok je boravio u Sarajevu, Darko Šarić koristio je telefonski broj 066463921, i crnogorski broj 0038267920-4081. Osoba s kojom je često komunicirao posedovala je broj 061127200, svi ovi brojevi danas su nedostupni.

Međutim, nije ovo jedini dokument koji dokazuje da je Šarić boravio na teritoriji BiH. Naime, 19. maja 2010. godine Mirko Lujić izveštava Tužilaštvo BiH da se Darko Šarić i dalje nalazi na teritoriji BiH:

„Prema trenutno raspoloživim operativnim saznanjim, Darko Šarić se i dalje nalazi u BiH, te se s njemu poznatim licima nastavio baviti neovlašćenom nabavkom i transportom opojnih droga do krajnje destinacije, radi međunarodne prodaje.“

SIPA navodi da Šarićeva zločinačka organizacija i dalje šalje kurire s velikim količinama novca u Južnu Ameriku kako bi se transportovale nove pošiljke kokaina: „Operativni podaci s kojim raspolažemo ukazuju da je predmetna kriminalna grupa imala određenih problema s posadom broda kojim se trebalo izvršiti transport kokaina, te da je lice po imenu Vasilije Stjepić krenuo iz Sarajeva kako bi organizovao nove članove posade broda ili novi brod kojim bi se izvršio transport kokaina.“

Vasilije Stjepić u tom momentu bio je nastanjen na području Brčko Distrikta, a prilikom kontakata s Darkom Šarićem koristio je broj telefona 066811282. I ovaj broj danas je nedostupan. Darko Šarić je u međuvremenu postao dostupan. Izveden je pred lice pravde i čeka presudu. Svi njegovi bh. prijatelji još su na slobodi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja