(UŽIVO) SASLUŠAN SLOBODAN RADULOVIĆ: Specijalni sud odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva!
Foto: Kurir

Posle 7 godina provedenih u bekstvu

(UŽIVO) SASLUŠAN SLOBODAN RADULOVIĆ: Specijalni sud odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva!

Crna Hronika -
Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je da se Raduloviću odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva i petogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen
1 / 4 Foto: Kurir

BEOGRAD - Slobodan Radulović, nekadašnji direktor "C marketa" sleteo je danas na aerodrom Nikola Tesla redovnim letom iz Moskve za Beograd.

20.03 Portparol suda Dušica Ristić precizirala je da je Krivično vanraspravno veće odlučilo da ostaje na snazi ranije doneto rešenje kojim je Raduloviću određen pritvor zbog opasnosti od bekstva.

19.35 Slobodanu Raduloviću određen pritvor zbog opasnosti od bekstva

19.24 - Zastupnik bivšeg direktora "C marketa" Slobodana Radulovića advokat Marko Kljajević rekao je da je u vreme privatizacije "C marketa" tadašnja vlast novcem od privatizacije finansirala opoziciju u Crnoj Gori uoči referenduma o nezavisnosti. "To je bila politička kriminalna aktivnost inicirana iz tadašnjeg drzavnog vrha Srbije", kazao je Kljajević, gostujući na Pinku. On tvrdi da je njegov klijent "žrtva montiranog procesa" zbog privatizacije "C marketa" u koju su bili umešani Miroslav Mišković, Milan Beko i vlada Vojislava Koštunice.

19.02 - Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je da se Raduloviću odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva i petogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen. Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da je Tužilaštvo predložilo da ostane na snazi rešenje kojim je Raduloviću ranije određen pritvor zbog bekstva. Radulović je saslušan povodom određivanja pritvora pred Krivičnim vanpretresnim većem Specijalnog suda i čeka se odluka tog veća.Tužilac je dodao da se Radulović danas izjasnio samo o pritvoru i nije se izjašnjavao o krivičnom delu i optužnici protiv njega.Radisavljević je podsetio da je prvostepenom presudom Radulović osuđen na pet godina zatvora zbog primanja mita.

18.00 - Radulović je doveden, nešto pre 18 časova u zgradu Specijalnog suda. Portparolka Višeg suda Dušica Ristić izjavila je da će Radulovića saslušati Krivično vanraspravno veće.

17.35 - Bivši direktor "C marketa" biće saslušan u Specijalnom sudu povodom određivanja pritvora, pošto su ga prethodno pregledali lekari u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Radulović je nakon pregleda potpisao saglasnost da je sposoban za kratko saslušanje povodom pritvora i biće prebačen u zgradu Specijalnog suda, rečeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

16.00 - U toku je pregled Radulovićevog zdravstvenog stanja, koji obavlja lekar specijalista u specijalnoj zatvorskoj bolnici koja se nalazi u kompleksu Okružnog zatvora u Beogradu, u Bačvanskoj ulici.

14.34 - Posle utvrđivanja identiteta Radulović je iz policije trebalo da bude prebačen u Specijalni sud kako bi odgovarao na pitanja o malverzacijama u privatizaciji "C marketa". Umesto stoga zbog lošeg zdravstvenog stanja prebačen je u zatvorsku bolnicu na sopstveni zahtev.

14.05 - Radulović napustio zgradu policije.

13.30 - Radulović je blindiranim vozilom, sproveden u zgradu Policijske uprave za grad Beograd gde mu je, u odeljenju za potrage, utvrđen identitet.

13.00 - Radulović je doleteo redovnom linijom iz Moskve za Beograd.

U roku od 48 sati Radulovića bi trebalo da sasluša krivično vanpretresno veće Specijalnog suda radi odluke o daljem zadržavanju u pritvoru. Krivično vanpretresno veće može da potvrdi ranije rešenje o odrejivanju pritvora ili da ga pusti da se brani sa slobode uz ili bez neke od mera za obezbeđenje prisustva.

Portparol suda Dušica Ristić izjavila je da je odeljenje za potrage Ministarstva unutrašnjih poslova obavestilo sud da je Radulović lišen slobode po rešeju o određivanju pritvora Specijalnog suda.

"U toku dana Radulovića će saslušati dežurno Krivično vanpretresno veće Specijalnog suda na okolnost određivanja pritvora i skrivanja", dodala je Ristić.

Radulović je u bekstvu od pokretanja postupka protiv grupe poznate kao "Stečajna mafija" u aprilu 2006. godine i za njim je bila raspisana međunarodna poternica i određen mu je pritvor. Nakon višegodišnjeg suđenja Specijalni sud izrekao je presudu Stečajnoj mafiji kojom je Radulović osuđen na pet godina zatvora. Presuda međutim još nije pravosnažna i čeka se odluka Apelacionog suda po žalbama.

http://www.youtube.com/watch?v=4sPDqhf7-OM

Radulović je najavljivao, krajem prošle godine, da će izneti dokaze protiv vlasnika Delte Miroslava Miškovića, koji je, kako tvrdi, hteo da preuzme C market.

Radulovićeva supruga, Vukica, tada je, u intervjuu za Kurir, optužila Miškovića da je s bivšim ministrom Predragom Bubalom naterao njenog muža da ispod cene proda „C market“.

„Bubalo je na Miškovićevoj slavi, januara 2005, imao zadatak da Slobodanu (Raduloviću) jasno i ljubazno, ali s pretnjom između redova, saopšti da C market mora da bude prodat onima koje Koštuničina vlada odredi, a da je Koštunica odlučio da je to Mišković“, rekla je Vukica Radulović.

Radulović je radio u Hemijskoj industriju „Pančevo“, Industriji plastičnih masa „Bukulja“ Beograd gde je bio je direktor, zatim direktor Direkcije za gradske robne rezerve, predsednik Gradskog komiteta za privredu, potpredsednik u SOUR-u Centroprom.Krajem septembra 2004. u Beogradu je osnovao svoju firmu „Primer Ce“ koja je i dala ponudu za kupovinu akcija „C marketa“.On je, kako je tada objavljeno, posedovao 1.460 akcija C- marketa, odnosno 0,8 odsto kapitala.Za direktora Trgovinskog akcionarskog društva Ce market došao je januara 1990.

U nekoliko mandata, do 2003. godine bio je poslanik Skupštine Srbije, predsednik Odbora za razvoj i ekonomske odnose sa inostranstvom.

Pre nego je postao potpredsednik Liberala Srbije, bio je član Demokratske stranke iz koje je isključen nakon odluke da uđe u vladu Mirka Marjanovića.

On je od 1992. do 1996. bio potpredsednik Vlade Srbije. Bio je i na spisku ljudi kojima je krajem 2000. zabranjen ulaz u zemlje EU.

Hronologija prodaje C marketaPodsetimo na hronologiju događaja vezanih za prodaju nekada najvećeg trgovinskog lanca u Srbiji i načina na koji je to preduzeće postalo vlasništvo Miroslava Miškovića, iako zvanično nije bio učesnik tog procesa. Naime, Memorandum o razumevanju potpisan je 19. avgusta 2005. i njime su Miroslav Mišković, Slobodan Radulović i Milan Beko između sebe dogovorili način preuzimanja akcija malih akcionara C marketa.

Sastanak je inicirao premijer Vojislav Koštunica, a Memorandumom je bilo predviđeno da Primer C Slobodana Radulovića, koji je bio jedini zvanično prijavljeni učesnik u procesu preuzimanja, otkupi akcije malih akcionara. Potom je svoj Primer C Radulović, zajedno sa otkupljenim akcijama, trebalo da prenese na Milana Beka i Miroslava Miškovića, dok je Milan Beko svoj većinski paket od 60 odsto trebalo da preda Miškoviću nakon dve godine. Ubrzo posle postizanja takvog dogovora, Komisija za hartije od vrednosti odobrila je da se proces prodaje C marketa nastavi. Taj postupak je, podsetimo, godinu dana ranije bio zamrznut zbog sudske odluke o privremenoj meri zabrane raspolaganja akcijama na berzi.

Sve je dalje krenulo po Memorandumu. Slobodan Radulović je već u novembru preneo Primer C u vlasništvo Milana Beka.

"Ja sam Primer C oko 20. novembra 2005. preneo Novafinu, čiji je vlasnik bio Beko. Odmah nakon preuzimanja C marketa od strane Primera C, čiji je vlasnik tada bio Bekov Novafin iz Luksemburga, za Miškovića, za Beka i za predsednika Vlade Koštunicu ja postajem potpuno nepoželjna osoba pošto sam već obavio sve poslove koji su bili u njihovom interesu i počinje neviđena hajka protiv mene", rekao je bivši direktor C marketa.

Prema Radulovićevim rečima, njegov progon počinje kako bi bio isključen iz realizacije Memoranduma, čije odredbe, kako kaže, nisu poštovane. "Koštunica i Mišković su odlučili da Mišković odmah preuzme C market, a ne kako sam se ja bio izborio i što piše u Memorandumu - da preuzimanje može da bude obavljeno tek nakon dve godine"

Nakon potpisivanja Memoranduma, Beko menja stranu i postaje partner sa Miroslavom Miškovićem, a Radulović tvrdi da su ga Beko i Mišković lažno optužili kako bi ga smenili sa mesta generalnog direktora.

"Odmah su počeli sa pretnjama da su obavili razgovor sa ministrom Jočićem i ministrom finansija Dinkićem i da oni znaju o kriminalnim radnjama koje sam ja uradio sa firmama Agroživ, Eko produkt, Hil, Industrija mesa Topola, Bukulja i Sinalko. Tvrdili su da sam izvršio monetarni udar zato što sam plaćanja ovim firmama vršio izdavanjem menica", naveo je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track