DONACIJA VLADE SAD: 10 miliona dolara za izbeglice u Srbiji!
Foto: Kurir

Za zbrinjavanje raseljenih

DONACIJA VLADE SAD: 10 miliona dolara za izbeglice u Srbiji!

Društvo -
Glavni razlog mog dolaska jeste da najavim nastavak pomoći SAD za regionalni program stambenih rešenja i izbrinjavanja. Uz ovih dodatnih 10 miliona dolara, američka vlada je do sada ukupno donirala 20 miliona dolara, izjavio je Sajmon Henšo, zamenik pomoćnika državnog sekretara za stanovništvo, izbeglice i migracije

BEOGRAD - Vlada SAD doniraće 10 miliona dolara za regionalni program stambenih rešenja i zbrinjavanja izbeglica i interno raseljenih osoba u Srbiji, najavio je danas glavni zamenik pomoćnika državnog sekretara za stanovništvo, izbeglice i migracije Sajmon Henšo, koji je obišao kolektivni centar "Krnjača".

Kolektivni centar "Krnjača" je poslednji koji je ostao u Beogradu, a prema najavama nadležnih on bi trebalo da bude zatvoren do kraja 2016. godine.

"Glavni razlog mog dolaska jeste da najavim nastavak pomoći SAD za regionalni program stambenih rešenja i izbrinjavanja. Uz ovih dodatnih 10 miliona dolara, američka vlada je do sada ukupno donirala 20 miliona dolara", rekao je Henšo.

Kazao je i da je Vlada SAD u Srbiji prisutna već 20 godina i da se bavi humanitarnom pomoći, navodeći da im je glavni cilj da izbeglice i raseljena lica dobiju svoje nove domove.

Još jednom je naglasio posvećenost američke vlade ovom pitanju i dodao da je vlada SAD "odlučna da nastavi pomoć ovom programu sve dok se u potpunosti ne implementira i završi".

Pomoćnica komesara za izbeglice i migracije Srbije Danijela Popović Roko rekla je da ovaj novac nije jedini koji je američka vlada donirala, podsećajući da je ona to činila poslednjih 20 godina. Govoreći o kolektivnom centru u Krnjači, Roko je podsetila da je to jedini takav centar u glavnom gradu i da bi trebalo da bude zatvoren do kraja 2016. godine.

Stanovnici ovog kolektivnog centra biće smešteni u zgrade u Kamendinu i Velikom Mokrom Lugu."Ukupuno je iz donatorskih sredstava obezbeđeno je 60 stambenih jedinica i mi se nadamo da ćemo do kraja 2016. godine obezbediti još toliko. Time će svi stanovnici kolektivnog centra biti zbrinuti. U ovom trenutku ovde imamo još 92 izbegličke porodice i 87 interno raseljenih lica", rekla je Roko.

Istakla je da je u Srbiji ostalo još 23 kolektivna centra, od kojih se devet nalazi na Kosovu i Metohiji.

"Plan je da sa sredstvima iz buzdžeta i donatorskim i sredstvima iz predpristupnih fodova obezbedimo stambena rešenja u seledeće tri godine za stanovnike iz preostalih kolektivnih centara”, ukazala je Roko.

Grad Beograd je, kako je rekla sekretarka za socijalnu zaštitu Jasmina Ivanović u Velikom Mokrom Lugu i Kamendinu obezbedila građevinsko zemljište i komunalnu infrastrukturu."Grad će nastaviti da sarađuje sa Komesarijatom na zatvaranju ovog kolektivnog centra. U njemu se nalazi još i 96 ljudi iz Obrenovca među kojima je 22 dece”, kayala je Ivanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track