DR OZ PREVARANT: Reklamira lažne proizvode za mršavljenje?!
Foto: Vikipedija

Senat optužio najpoznatijeg doktora

DR OZ PREVARANT: Reklamira lažne proizvode za mršavljenje?!

Pop kultura -
Kada pišemo scenario za emisiju, moramo stvoriti entuzijazam i zainteresirati gledaoca pojasnio je doktor i dodao da on veruje u proizvode koje reklamira

Jedan od najpoznatijih američkih doktora Mehmet Oz, koji je postao poznat širom sveta "Dr Oz", našao se u utorak na meti napada senatora, koji su ga ispitivali tokom javnog saslušanja u senatskom pododboru za zaštitu potrošača.

Tema je bila oglašavanje lažnih proizvoda koji tobože pomažu ljudima u mršavljenju, a senatori su Ozu prigovorili da upravo on kroz svoju televizijsku emisiju učestvuje u reklamiranju takvih proizvoda.

"Stvarno ne razumem zašto to radite kada i sami znate da to nije istina. Naučnicu su skoro jednoglasno protiv vas kada je reč o rezultatima tri porizvoda koje ste u emisiji nazvali čudesnim", bocnula je Oza senatorka Klara Mekaskil."Nismo mi sazvali ovu sednicu kako bismo vas blatili, ali ili ste na strani onih koji ukazuju na problem ili stenajrazvikaniji proizvod za koji je Oz rekao da je čudestan jer je ekstrakt od zrna zelene kafe. Iako je već odavno srušena teza o čudotvornosti spomenutog ekstrakta, kompanije koje ga na tržištu nude i dan danas koriste Ozovu izjavu kako bi nasamarili potrošače.

"Zašto, kada već imate taj divan razglas, zašto srozavate vašu emisiju govoreći takve stvari? Kad god predstavite neki proizvod u svojoj emisiji, dolazi do tzv. doktor Oz efekta, odnosno prodaja reklamiranog proizvoda dramatično raste i potiče prevarante da preko noći kreiraju reklame kojima ljudima pokušavaju uvaliti sumnjive proizvode. Ja shvaćam da vi povremeno želite dati neke najosnovnije savete o zdravoj prehrani i vežbama, ali jako me brine što mešate medicinske savete sa zabavom na način koji šteti potrošačima", rekla je još senatorka.

Oz je priznao da povremeno koristi "ulepšane" izraze u svojim emisijama, rekao je da razume da u trenutku kada preporuči neki proizvod prevaranti odmah uzimaju njegov citat i njime prodaju neke sumnjive artikle.

"Priznajem da time otežavam posao svojim kolegama u FTC-u", rekao je.Ipak, u svoju obranu je rekao da mora biti strastven u želji da pomogne svojim gledateljima. "Kada pišemo scenario za emisiju, moramo stvoriti entuzijazam i zainteresirati gledaoca", pojasnio je i dodao da on veruje u proizvode koje reklamira, čak i one koje je naučna zajednica odbacila kao neučinkovite.

"Te proizvode dajem i svojoj obitelji', napomenuo je.Doktor Oz tvrdi da je smisao njegovog televizijskog rada davanje nade Amerikanaca koji muku muče s prekomernom telesnom masom, a takvih je u Americi dve trećine.

http://www.youtube.com/watch?v=QkUe4bMS_8Y

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track