Dr Velkov: Vakcina ubija!  Epidemiolog Kon: To nije tačno!

Lekari podeljeni, roditelji u strahu

Dr Velkov: Vakcina ubija! Epidemiolog Kon: To nije tačno!

Društvo -
Dilema: Od 1. januara u Srbiji uvedena obavezna vakcinacija beba petovalentnom vakcinom. Dr Slađana Velkov tvrdi da ona može biti opasna, dok epidemiolog Predrag Kon to demantuje

BEOGRAD - Podeljeni!Petovalentna vakcina, koja je zabranjena u četiri zemlje zbog povećanja smrtnosti za čak 50 odsto, od 1. januara 2014. uvodi se kao obavezna za sve bebe u Srbiji. U 18 evropskih zemalja vakcinisanje nije obavezno, a prema novom kalendaru za vakcinaciju u Srbiji će biti obavezna. Ovo važno upozorenje napisala je na svom Fejsbuk profilu dr Slađana Velkov, uz komentar da su posledice vakcinisanja u Bosni i Hercegovini bile kobne po mališane do godinu dana. Inače, kombinovana petovalentna vakcina trebalo bi da štiti decu od zaraznih bolesti difterije, tetanusa, velikog kašlja, meningitisa i dečje paralize.Bebe stradaju- Nažalost, vrlo mali broj roditelja svestan je činjenice koliko mogu biti opasne vakcine. Viševalentne vakcine mnogo su opasnije od vakcina koje smo dosad imali. Dr Džejkob Pulijel, načelnik pedijatrije u bolnici Sent Stefans u Delhiju u Indiji, upozorava na veliku opasnost od ovog tipa vakcina. Od petovalentnih vakcina već je stradalo više od 40 beba u Indiji, Pakistanu, Vijetnamu, Šri Lanki i Butanu. Zbog povećane smrtnosti i neželjenih reakcija, ova vakcinacija je u tim zemljama obustavljena. Inače, dati jednu takvu vakcinu bebi od tri kilograma otprilike je isto kao dati 30 vakcina odraslom čoveku od 80 kilograma - objasnila je dr Velkov. Ona je osnovala grupu koja se zove „Nevakcinisana deca zdravija su od vakcinisane“ i pozvala pravnike koji bi joj pomogli u borbi protiv obaveznog primanja vakcina.Roditelji uplašeniNakon njenih upozorenja roditelji su se uspaničili i mnogi od njih ostali su u dilemi da li da vakcinišu svoju decu ili ne.S druge strane, epidemiolog dr Predrag Kon tvrdi da nema ni govora o tome da petovalentna vakcina može da izazove povećanu smrtnost kod dece.- To je antivakcinalna priča u sklopu antivakcinalnog pokreta pred početak vakcinisanja. Te vakcine se već 12 godina upotrebljavaju u razvijenom svetu. Dosad ih je primilo oko 100 miliona dece u svetu i da ona izaziva povećanu smrtnost, to bi se dosad već pokazalo povećanim umiranjem - kaže Kon.Iz Ministarstva zdravlja potvrdili su da je izmenom pravilnika o imunizaciji propisano da je kombinovana vakcina obavezna i da će biti dostupna u svim domovima zdravlja.

Posledice u BiHUMRLO ČAK 2.249 BEBA!Dr Velkov napisala je i posledice vakcinacije u Bosni i Hercegovini:- Od 2002. do 2010. broj umrlih beba starih do 12 meseci u BiH iznosi 2.249. Prema podacima biltena Demografska statistika iz Federalnog zavoda za statistiku, od tog broja 1.768 otpada na Federaciju BiH, a 481 na Republiku Srpsku i Brčko. Postoji sumnja da je ovaj tragični broj povezan s uvođenjem GAVI, projekta vakcinacije beba u BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja