Dragane, doživećeš krah ako cepaš DS!

Tadić i Petrović odgovorili Đilasu

Dragane, doživećeš krah ako cepaš DS!

Politika -
Predsednik i potpredsednik stranke poručuju da je DS „nacionalna institucija“ koju ne treba rušiti, a odgovornost će se utvrditi na sednici GO

BEOGRAD - Progovorili.- Ne verujem u cepanje stranke. DS je nacionalna institucija. Njeno cepanje bi bilo veoma štetno i za DS i za Srbiju, kao što je štetno i da se nesporazumi iznose u javnost - poručio je juče lider DS Boris Tadić.Njegovo reagovanje us­ledilo je tek tri dana pošto je zamenik predsednika demokrata Dragan Đilas u pismu upozorio vrh DS da je krajnje vreme da prekinu ćutanje i paralizu, jer partija neće preživeti bez ozbiljne reforme.Tadić je uzvratio da se analiziraju i utvrđuju odgovornost i krivica za izborni poraz, ali da s tim nije bilo potrebe žuriti, jer od DS ne zavisi sudbina zemlje.- Ceo septembar biće mesec analize izbornih rezultata i dešavanja u DS na sastancima stranačkih organa, a početkom meseca na zasedanju GO svako će imati priliku da kaže svoj stav, da se utvrdi odgovornost, ali i krivica - navodi Tadić.On dodaje da će članovima GO reći kako vidi prošlost, sadašnjost i budućnost DS i da će to biti prilika da se proveri njegov rad i rad drugih. Tadić, međutim, kaže i da će „ovaj put“ podeliti odgovornost sa svim članovima GO, za razliku od svih prethodnih izbora.- Želim da vidim kako će reagovati ostali funkcioneri DS, od potpredsednika do opštinskih organizacija, kako će proceniti svoju odgovornost i krivicu - kaže Tadić, tvrdeći da u DS ne postoji suštinski problem, ali da trebaju promene u organizaciji.Dušan Petrović, potpredsednik DS, kaže za Kurir da će doživeti krah svako ko pokuša da razbije DS.- DS je nacionalna institucija, važnija od svakog njenog člana, jer je njena misija modernizacija i napredak Srbije. Zato je nemoguće razbiti DS i svako ko to pokuša doživeće neuspeh - kaže on.Na navode da je na „listi za odstrel“, kaže da je spreman za debatu o svemu, ali u DS.

Dragan Đilas uzburkao duhove u DS
Dragan Đilas uzburkao duhove u DS
Nebojša Krstić
Nebojša Krstić

Nudi Tadiću da bude počasni predsednikĐilas, kako saznajemo, traži od Tadića da se povuče s mesta predsednika stra­nke i da njemu prepusti kormilo DS, ali je spreman i da pristane na kompromis po kome bi Tadić bio počasni predsednik stranke, a Đilas bi je stvarno vodio iako bi i dalje formalno bio zamenik predsednika partije. Ne bude li tako, Đilasu nije strana ni opcija o osnivanju stranke, tvrde naši izvori. A pre svega, sledeće nedelje bi trebalo da se sastanu Tadić, Đilas i najjači potpredsednik DS Bojan Pajtić kako bi se najzad krenulo u konačni rasplet među demokratama.

Krstić: Đilase, gde su vrapci?Nebojša Krstić, bivši Tadićev savetnik, obratio se juče Đilasu u otvorenom pismu sugerišući da pokrene akciju za povratak vrabaca u Beograd.- Primetio sam, g. gradonačelniče, da u Beogradu ima sve manje vrabaca. U stvari, da ih gotovo uopšte više i nema... Vrabac je, inače jedan od simbola Beograda...Vrapci imaju važno mesto u emotivnom sistemu svakog Beograđanina. Zbog toga apelujem da se nešto povodom ovog problema preduzme - napisao je, između ostalog, Krstić na svom blogu.

B. BOJIĆ - K. BLAGOVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track