Dragin otkriva šemu krađe: Pada Mirko Cvetković!

Afera „đubrivo“

Dragin otkriva šemu krađe: Pada Mirko Cvetković!

Politika -
Ponuda Bivši ministar poljoprivrede, osumnjičen za zloupotrebe u aferi „Azotara“, razmišlja da tužilaštvu ponudi nagodbu o priznanju krivice

BEOGRAD - Raskrinkaće bivše kolege u Vladi.Bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin, osumnjičen za zloupotrebe u aferi „Azotara“, povezano s prodajom regresiranog mineralnog đubriva, kojim je budžet oštećen za 4,5 miliona evra, sve je bliži odluci da tužilaštvu ponudi nagodbu o priznanju krivice, a da zauzvrat dobije manju zatvorsku ili čak uslovnu kaznu, saznaje Kurir. Ukoliko do nagodbe dođe, kako tvrde izvori bliski Draginu, on bi razotkrio kako je pokradena „Azotara“.Moguća uslovna kazna- Dragin je očajan jer je već sedam meseci u pritvoru. Psihički je loše jer smatra da je nevin i da je samo radio po nalogu državnog vrha, s tadašnjim premijerom Mirkom Cvetkovićem na čelu. Ozbiljno razmišlja o tome da se nagodi i prizna krivično delo za manju kaznu ili kaznu ispod minimuma. Pošto je optužen za zloupotrebu službenog položaja, za šta je zaprećena kazna od dve do 12 godina, mogao bi da dobije i uslovnu. U tom slučaju, sve će otkriti i tad pada Cvetković - navodi izvor Kurira.Prema njegovim rečima, Dragin je razočaran ponašanjem svojih stranačkih kolega iz DS.- Ne pomažu njegovoj odbrani, ne dostavljaju neophodnu dokumentaciju, bukvalno su ga ostavili na cedilu - dodaje naš sagovornik.Dragin je osumnjičen da je zloupotrebio položaj donošenjem uredbe kojom je dozvoljena preprodaja regresiranog mineralnog đubriva preduzećima koja na to nisu imala pravo, čime su i država i „Azotara“ pretrpele milionske gubitke. Uskoro na slobodi?Osim njega, zbog sumnje da su nezakonito prodavali regresirano đubrivo tokom 2009. i 2010, postupak se vodi još protiv 30 osoba, među kojima je i nekadašnji Cvetkovićev saradnik Zvonimir Nikezić, koji je bio konsultant i u „Azotari“. Kako je Kurir već pisao, Dragin je sredinom januara, na saslušanju u Specijalnom tužilaštvu, već nagovestio da je spornu uredbu doneo državni vrh s Cvetkovićem na čelu.Njegov advokat Nikola Nikolić pak tvrdi da nagodba ne dolazi u obzir:- Nema krivice, čovek će biti oslobođen. Moramo biti strpljivi i očekujem da posle sedam meseci provedenih u pritvoru uskoro bude pušten.

Potvrdili navode DraginaU aferi „đubrivo“ već su saslušani Dušan Elezović, predsednik Izvršnog odbora DS, i Dušan Bajatović.- Oni su potvrdili navode odbrane, a to je da su se na sastanku državnog vrha kod Tadića, u rezidenciji u Užičkoj, dogovorili o tome da državnim preduzećima i „Azotari Pančevo“ bude data određena količina regresiranog đubriva na prodaju. Draginu, koji se tome jedini protivio, rečeno je da preduzme sve neophodne mere, što je bilo moguće jedino izmenom uredbe. Posle sastanka, on je taj zahtev dobio napismeno od Vlade sa Cvetkovićem na čelu - kaže Draginov advokat Nikola Nikolić.Saslušanje Tadića, Petrovića, Dinkića...Odbrana Dragina tražila je da kao svedoci budu saslušani Boris Tadić, Mirko Cvetković, ali i nekadašnji ministri Dušan Petrović, Mlađan Dinkić, Diana Dragutinović, Slobodan Milosavljević, kao Ivica Dačić, koji je u prethodnom mandatu bio vicepremijer i potpisao spornu uredbu.- Tužilaštvo je to prihvatilo, i mi ćemo na tim svedocima insistirati - kaže Draginov advokat Nikola Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track