Dragišić: Deo Žandarmerije se otrgao kontroli države!
Foto: Dado Đilas, KURIR

Alarmantno

Dragišić: Deo Žandarmerije se otrgao kontroli države!

Društvo -
Bojim se da se u ovom trenutku jedan deo Žandarmerije potpuno otrgao kontroli države i vlasti. Mislim da bi za zemlju, vladu i politčare bilo dobro da se uzmu u pamet i da taj sistem stave pod kontrolu

BEOGRAD - Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ocenio je danas da se jedan deo Žandarmerije otrgao kontroli države i poručio da vlast treba sistem bezbednosti da stavi pod svoju kontrolu!

"Bojim se da se u ovom trenutku jedan deo Žandarmerije potpuno otrgao kontroli države i vlasti. Mislim da bi za ovu zemlju, vladu i politčare bilo dobro da se uzmu u pamet i da taj sistem stave pod kontrolu i ne prave trule kompromise kao do sada", rekao je Dragišić.

Reagujući na to što je pripadnik Žandarmerije uhapšen pod sumnjom da je počinio dvostruko ubistvo u selu Ratković kod Rekovca, Dragišić je rekao da je tu jedinicu trebalo istraživati posle brojnih navoda po medijima. On je podsetio na pisanja beogradskih medija o svemu što se dešavalo u Nišu i poručio i da je sam državni sekretar MUP Vladimir Božović, koji je zadužen za kontrolu, rekao da je istraga pokrenuta.

"U svim državama službe unutrašnje kontrole hvataju policajce u nezakonitim radnjama i u svakoj državi imate primere da se policajci hapse zbog zloupotrebe i kriminala. Problem je ako u dužem vremenskom periodu jedna organizovana grupa unutar policaje, pogotovo unutar žandarmerije, uspeva da se bavi tim aktivnostima", kazao je Dragišić na TV "Pink3".

On je dodao da su se u medijima pojavile i dokumentovane informacije o nedozvoljenim stvarima koje su počinili pojedini iz Žandarmerije, ali da niko nije preduzeo ništa. "To ukazuje da oni koji bi trebalo da kontrolišu rad tih organa i da preduzimaju mere nisu u stanju da to čine. Prema tim informacijama unutrašnja kontrola u MUP-u je odradila svoj deo posla, a čak je i državni sekretar Boozović, koji je zaduzen za tu oblast rekao ze neki medij da su oni prikupljali informacije. Postavlja se pitanje zašto oni koji su bili nadležni da reaguju povodom toga nisu reagovali na adekvatan način", istakao je on.

Na pitanje kako komentariše izjavu direktora policije Milorada Veljovića koji je rekao da se ubistvo u Rekovcu ne bi ni dogodilo da je na vreme otkriven niški slučaj, odnosno sve što se u tom gradu dešavalo, Dragišić je kazao da ga je ta izjava zabrinula. "Kada takva stvar dođe iz usta direktora policije, to onda mora da zabrine i ta je izjava izazvala priličan strah. Ako se znalo da je taj žandarm, koji je izvršio ubistvo bio umešan u nekakvu kriminalnu aktivnost, to je skandal", rekao je on.

Dragišić je upitao i da li u Srbji postoji neki novi JSO ili možda nesto "još gore od toga". Dragišić se osvrnuo na sve što se dešavalo u poslednje vreme, a što se dovodilo u vezu sa Žandarmerijom i podsetio na obeležavanje Dana te jedinice i održavanje koncerta na Adi ciganliji za koji kaže da je uveren da nije postojala dozvola. Govoreći o sistemu bezbednosti, Dragišić je rekao da je on "srž i srce države", ali i da se taj sistem zloupotrebljava poslednjih 20 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track