DRŽAVA DERE SELJAKE: Od svakog teleta uzmu mi trećinu!

Novi Zakon o porezu na dohodak uznemirio poljoprivrednike

DRŽAVA DERE SELJAKE: Od svakog teleta uzmu mi trećinu!

Društvo -
Loši uslovi Razumem ja da hoće da skupe pare, ali šta su nam zauzvrat obezbedili? Što nam ne urede tržište za rakiju, što ne omoguće otkup stoke, voća, pita Veljo Milović iz Ribaševine

UŽICE - Kad državi trebaju pare, oglobi seljaka.Parkirali juče ujutru meštani Karana traktore u centru sela, čekaju kupca za dva-tri teleta, pa većaju o najnovijoj zakonskoj obavezi, onoj da će morati da - vode poslovne knjige!- Ja im je voditi neću - nek me odma‘ ćeraju u zatvor - veli jedan u kožnoj bundi.Sve u knjiziDrugi će, kaže, uredno voditi knjige i papire.- Ima svako jutro da popisujem one dve kokoške i pevca i one tri ovce - šereti se kraj traktora starog tri i po decenije. Kad sam im pomenuo da će po Zakonu o porezu na dohodak građana, kao nosioci registrovanih poljoprivrednih domaćinstava, morati da vode knjige, trojica u susednoj Ribaševini, juče oko podne, uglas su zakukali usred sela.- Uveli kravama pasoše, ko da ćemo da ih prodamo u Francusku... Sad i ovo... Znači, prodam tele ili jagnje, država uzme trećinu, a šta ću ja, čime da ranim decu - pita jedan.Na pijacu, Miodrag Milović odmah se prisetio da je država sličan zakon bila uvela šezdesetih godina:- Bili uveli poslovne knjige u vodenice! A mi dvoja kola preskočimo, pa treća upišemo.Tante za kukuriku- Razumem ja da država hoće da uzme pare... Ali šta su nam zauzvrat obezbedili, što nam ne obezbede tržište za rakiju, što ne obezbede otkup stoke, voća - pita Veljo Milović (63) iz Ribaševine.Stari Vladimir Milovanović juče se, kad je čuo šta se sprema, lupio šakom po kolenu.- Bruka i sramota! Pa ko da im vodi poslovne knjige kad su ovde u selu 80 posto registrovanih domaćinstava - staračka. Babe i dede da im vode knjige?! Nas je u kući devetoro, svi radimo dan i noć, pocrkasmo od posla, i jedva da smo na nuli, a oni nam traže da im vodimo knjige. Sramota - veli Vladimir.I bez poslovnih knjiga on je na muci.- Umatičio sam pre neku godinu tri krave. Prošle godine dobio sam na ime toga 75.000 dinara, skoro sam dobio rešenje da te pare - vratim. Odakle... Vele, nisu krave dobro umatičene. Pa, jesam li ja za to kriv. Ako urade to što su naumili, ja ću domaćinstvo da odjavim- veli Vladimir.- Imam kravu, pet ovaca... Plašim se i ja bankrota države, da ne ostanem i bez ovo 9.700 penzijice što primam. A tanki smo mi seljaci da se država vadi na nama. Ako uvedu obavezu vođenja knjiga, odjavićemo domaćinstvo - kaže Siniša Čančarević (77) iz Ribaševine.

Za knjige 80 evra mesečnoRegistrovana poljoprivredna gazdinstva moraju da vode poslovne knjige, potvrdili su za Kurir u Poreskoj upravi, što znači mesečni trošak od 50 do 100 evra za angažovanje računovodstvenih agencija. Poljoprivrednici će raditi ono što ne rade lekari, stomatolozi, advokati, koji imaju mnogo veće prihode!- Kazne za nevođenje knjiga su od 50.000 do 500.000 dinara. Razumem da je država htela da ima kontrolu nad onima kojima daje subvencije, kao i da ima seljaka s velikim prihodima, ali nije rešenje da ovo važi za sve - kaže poreski stručnjak.I Krsto Purić, direktor knjigovodstvene agencije „AB luks“, smatra da je ovo veliki namet.- Cena vođenja knjiga zavisi od prihoda, veličine gazdinstva, ali moglo bi da košta oko 80 evra za prosečno gazdinstvo, koje ima ispod hektar zemlje, jednu ili dve priključne mašine, nekoliko grla stoke - aDržava, tačnije Ministarstvo finansija, lako bi mogla da ukine spornu obavezu jer su izmene Zakona u skupštinskoj proceduri, ali na pitanje Kurira da li će to uraditi nisu imali odgovor, kao ni u Ministarstvu poljoprivrede.(V. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track