Država nam ode na doboš

Sve je na prodaju

Država nam ode na doboš

Društvo -
U slučaju da Srbija ne bude mogla da vrati višemilionske kredite, očekuje nas prodaja „Telekoma“, EPS, ali i izvora vode, vodovoda, šuma i oranica, upozoravaju stručnjaci

BEOGRAD - Kukala nam majka!Onog trenutka kada ne budemo mogli da isplaćujemo rate kredita uzetih od stranih država, MMF, Svetske banke, bićemo u njihovoj milosti.Ogromne poslediceU tom slučaju realan scenario je prodaja „Telekoma“ i „Elektroprivrede Srbije“, izvora vode, vodovoda, šuma i plodnih oranica. Da zlo bude veće, to su samo neke od posledica u slučaju da Srbija ne bude mogla da vraća uzete kredite.Kako bi dobila kredite da preživi Grčka je poslednjih meseci primorana da prodaje državnu imovinu, šećerane, naftne i gasne kompanije, a spominjala su se i ostrva. Druge države prodaju čak i lokalne vodovode. Tako nešto moglo bi i nas da očekuje.Dejan Jovović, stručnjak za međunarodne finansije, kaže za Kurir da će u slučaju nemogućnosti da vraća zajmove Srbija morati da privatizuje sve što bude mogla. Kako kaže, proglasiće bankrot i poverioci će moći, kako kaže, da Srbiji plene imovinu po svetu, na primer „Jatove“ avione.Region u problemuBoro Bosić, koji je pregovarao s međunarodnim finansijskim institucijama kao kopredsedavajući Saveta ministara BiH, podseća da ne kaže naš narod za džabe - dužan ružan. On smatra da kreditori mogu da nas nateraju da prodajemo imovinu.- Nije ništa novo da se krediti i pomoć uslovljavaju prodajom državne imovine, elektroprivrede, telekoma, to su normalne stvari. Dešavalo se, dešava se sada u Grčkoj. Čim si u dugu, odmah si u problemu - navodi Bosić.On ističe da je ceo region u sličnoj situaciji kao i Srbija i da je čak i Slovenija nedavno najavila bankrot jer ne može da obezbedi novac za vraćanje kredita.

Kovačević: Moraćemo da kleknemoMilan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, smatra da ćemo po proglašenju bankrota morati da kleknemo da bismo dobili novac.- Neće reći da prodajemo imovinu, već nađite pare kako znate i umete. Ne treba to nazivati ucenom, u kreditima piše šta će se dešavati ako ne možemo da ih vraćamo, obračunava se zatezna kamata, a kreditor može da traži vraćanje celog kredita odjednom - kaže Kovačević.

Dugujemo Kuvajtu, Kini...Srbija trenutno otplaćuje kredite državama, institucijama, bankama. Od država vraćamo zajmove Francuskoj, Kuvajtu, Italiji, Kini, Rusiji i Evropskoj uniji. Svake godine plaćamo i MMF, Evropskoj banci za obnovu i razvoj, Evropskoj investicionoj banci i nemačkoj KFW banci. Država se zaduživala i kod stranih banaka u Srbiji i u inostranstvu, koje su kupovale obveznice, dinarske i u evrima. Kamata na uzete kredite kreće se od 0,3 do 13 odsto.

Koga je MMF zavio u crnoIndonezija, Tajland, Južna Koreja, Rusija, Brazil, Argentina** inflacija, propast domaće privrede, otpuštanja, povećanje uvoza...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track