Država tone, a vlade nema

Šta, bre, čekate

Država tone, a vlade nema

Politika -
Srbija se suočava sa sve većim ekonomskim problemima, a političari još nisu uspeli da se dogovore o sastavu buduće vlade

BEOGRAD - Briga njih!Demokrate i socijalisti, sa svojim koalicionim partnerima, odmah nakon objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora najavili su da će se brzo dogovoriti o sastavu budućeg kabineta u Nemanjinoj 11. Iako je od tog trenutka prošlo mesec dana, vlade nema ni na vidiku.

Država isplaćuje penzije i plate iz budžeta, evro raste, dinar pada, najavljuju se poskupljenja, ali dogovora o rasporedu sedenja u novoj srpskoj vladi još nema. Kurir je akterima srpske političke scene postavio isto pitanje: Kada će biti vlada formirana? Iz DS nismo dobili odgovor. Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina učestvovaće u formiranju nove parlamentarne većine i vlade Srbije, saopštio je DS sinoć, posle dogovora sa SDA.

U SPS očekuju da stvari budu jasnije nakon razgovora predsednika sa svim strankama, dok u partiji Čedomira Jovanovića (LDP) kažu da su načelan dogovor sa DS postigli, ali da je sve na SPS.- Tačno je da sam razgovarao s Vučićem, koji nas je pozvao na razgovore. Zadovoljan sam što je ta stranka tolerantnija nego pre. Ipak, nije SPS moneta za potkusurivanje. Počeli smo razgovore sa DS i ako ne bude uspeha, tek onda ćemo razgovarati s drugima - rekao je Dačić i dodao da će vlada sigurno biti formirana što pre, „ali sigurno nisu u pitanju dani, već nedelje i meseci“.

SNS je juče bio kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića na razgovorima o budućoj vladi.- Predlažemo vladu od 12 ministarstava, bržu i efikasniju administraciju, uštede od 600 miliona evra kao rezultat primene zakona o javnim nabavkama. Razgovaraćemo sa SPS, a naš kandidat je Jorgovanka Tabaković. Ako ne žele da razgovaraju, neka kažu - istakao je Vučić.

Nikola Jovanović, urednik časopisa Izazovi evropskih integracija, kaže za naš list da bi bilo najbolje ako bi se vlada formirala do kraja meseca.

- Ako se dogovaraju o konsenzusu u vezi sa ključnim ciljevima - evrointegracije, političke i ekonomske reforme - nije bitno da li ćemo čekati koji dan duže. Ako je u pitanju politička trgovina, loše je i dan da čekamo - kaže on.

G. Raković - S. Mališić

Kurir pita: Kada će vlada biti formirana?

Čedomir Jovanović, LDPNačelni razgovori sa DS su završeni. Od SPS zavisi da li će učestvovati u proevropskoj vladi.

Jelena Trivan, DSPotpred-sednica DS nije odgovarala na pozive i poruke novinara Kurira.

Aleksandar Vučić, SNSTek ćemo razgovarati sa SPS.

Slavica Đukić Dejanović, SPSNe znam šta se dešava, niti učestvujem u pregovorima. Moja projekcija je da do kraja juna možemo da imamo vladu.

Ovako to rade HrvatiU Hrvatskoj su parlamentarni izbori održani 4. decembra 2011. Nova vlada je izglasana 23. decembra, dakle, posle 19 dana.

Šta su juče radiliDS - Nije bilo zabeleženih javnih aktivnosti o formiranju vladeSNS - Razgovarali s predsednikom SrbijeSPS - Samo potrvdili da su razgovarali s LDP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track