DRŽAVA U AKCIJI: Počinju hapšenja pljačkaša Galenike
Foto: Zorana Jevtic

Razrešen slučaj najveće pljačke državnih para

DRŽAVA U AKCIJI: Počinju hapšenja pljačkaša Galenike

Društvo -
Na spisku za hapšenje više od deset imena. Iz „Galenike“ izvučeno oko 120 miliona evra, mnogi tragovi vode do bivšeg direktora Ognjenovića

BEOGRAD - Razrešena pljačka „Galenike“, slede hapšenja.Radna grupa Uprave kriminalističke policije (UKP) završila je istragu o „slučaju Galenika“, a prva hapšenja očekuju se već ovog vikenda, ekskluzivno saznaje Kurir.Kako tvrdi dobro obavešteni izvor našeg lista iz istrage, policija je otkrila sve detalje u vezi s tim kako je iz ove firme ukradeno 120 miliona evra, a većina tragova vodi ka bivšem rukovodstvu „Galenike“ bliskom SPS, pre svega do tadašnjeg direktora Nenada Ognjenovića. Prema našim informacijama, Ognjenović će narednih dana biti uhapšen zbog sumnje da je sklapanjem loših poslova oštetio ovu fabriku lekova.Nema zaštićenih- Na spisku za hapšenje je čak deset imena. To je bivše rukovodstvo, u čije vreme su napravljeni najveći dugovi ove firme. Pojedina imena biće za javnost iznenađenje, jer se verovalo da imaju političku podršku, ali ovaj će slučaj da pokaže da nem zaštićenih. Sad je na tužilaštvu da krene u konkretnu akciju. Prikupljeni su ozbiljni dokazi da je ova državna farmaceutska kompanija, dok je na njenom čelu bio Ognjenović, oštećena za oko 120 miliona evra, a veći deo novca nestao je u poslovima s veledrogerijama „BG farm“ i „Velefarm“ - kaže naš izvor.Podsećamo, kako je Kurir ranije pisao, čelnici „Galenike“ dozvolili su da dug „Velefarma“ dostigne 65 miliona evra, a „BG farma“ 25 miliona. „Galenika“ je u isto vreme davala jemstva za kredite „BG farma“ u iznosu od više miliona evra.- „Galenika“ je eskontovala menice „BG farma“ vredne oko 30 miliona evra, čime je već bila na gubitku jer je od banaka naplatila manje novca nego što im je ova firma bila dužna. Na kraju su „BG farm“ i „Velefarm“ otišli u stečaj, a njihovi dugovi prema „Galenici“ ostali su neplaćeni - objašnjava izvor Kurira.Nepotizam na deluNenad Ognjenović, bivši direktor „Galenike“, za vreme čijeg mandata je i napravljen najveći dug, zaposlio je i sina bivšeg direktora „Velefarma“ Dragoljuba Vučićevića, Aleksandra, na mesto zamenika direktora za izvoz. Upravo u tom periodu „Velefarm“ se pojavio kao posrednik u nekoliko višemilionskih ugovora o kupovini lekova i sirovina između „Galenike“ i inostranih firmi.- „Galenika“ je sklapala nepovoljne ugovore, po kojima je za uvoz lekova „Velefarmu“ plaćala proviziju od 4,5 odsto, iako je lekove mogla sama da uvozi - otkriva naš izvor.

Pumpali cene lekova preko kursa evraKako tvrdi naš izvor, policija je otkrila i kako su frizirane cene evra preko mahinacija s kursom evra.- Evro je u jednom trenutku koštao 120 dinara, a za određivanje cene u „Galenici“ koristio se kurs od 99,3 dinara za evro! Više nego sumnjivo - zaključio je izvor Kurira.

Radili i sa „Habitfarmom“„Galenika“ je pod zakup uzela i prostorije firme „Habitfarm“ Radoslava Laleta Sekulića u Ivanjici i u njih uložila nekoliko miliona evra, a on je kasnije prostorije stavio pod hipoteku i uzeo kredit od Agrobanke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track