DRŽI KECA U RUKAVU: Kosmajac finansirao stranke i policajce?
Foto: Kurir Štampano

Kurir otkriva

DRŽI KECA U RUKAVU: Kosmajac finansirao stranke i policajce?

Crna Hronika -
Predaja novca odigravala se preko posrednika kako bi se obezbedila zaštita političkih moćnika

BEOGRAD - Dragoslav Kosmajac, koga je premijer Aleksandar Vučić označio kao najvećeg narko-dilera u Srbiji, finansirao je nekoliko domaćih političkih partija, ali i pojedine ljude iz policije, saznaje Kurir!Italijanski receptKosmajac je, kako otkriva izvor Kurira, godinama redovno davao novac strankama, i to prema oprobanom italijanskom receptu - isključivo u „kešu“. Predaja novca odigravala se preko posrednika, a sve kako bi osigurao zaštitu političkih moćnika. Isti slučaj bio je i sa policajcima - Kosmajac je pojedinim policajcima davao velike svote novca kako bi ga zaštitili.Marko Nicović, bivši šef beogradske policije, kaže za Kurir da je to davanje novca u kešu i finansiranje političkih partija oproban italijanski recept, koji su prepisali domaći narko-bosovi.- Prilikom davanja para važi pravilo „ruka u ruku, oči u oči“. To znači da se novac daje direktno, i to uglavnom ljudima iz vrha političkih partija koji u stranci važe za osobe od poverenja. Novac se čuva u sefovima u inostranstvu i uvek se snima svaka od tih primopredaja. To im omogućava da političare koje plaćaju vežu za sebe i aktiviraju ucenu kad zatreba - objašnjava Nicović.Formirana radna grupaOn dodaje da se primopredaje uglavnom dešavaju u inostranstvu, a da se pare samo u retkim slučajevima uplaćuju preko računa.- Pare se ne uplaćuju na račun pošto političari smatraju da takav novac „smrdi“ jer može da ih dovede u direktnu vezu sa sumnjivim finansijerom. Ako i ima nekih transakcija, onda je to uglavnom odrađeno preko ćerki-firmi - navodi Nicović.Kako je Kuriru potvrđeno u MUP, juče je formirana radna grupa koja ima zadatak da ispita poslove, poreklo imovine i tokove novca Dragoslava Kosmajca, ali i sumnje da je sarađivao s nekim od policijskih funkcionera.

Prozivka DSSKAKO JE ŠARIĆ POSTAO NEVAŽAN?Demokratska stranka Srbije upitala je juče da li Vlada otvaranjem lažnih afera i širenjem atmosfere nesigurnosti pokušava da izmakne pažnju građana s pitanja odgovornosti za katastrofalnu ekonomsku situaciju u zemlji. U saopštenju DSS ukazuje se da je posle smene nekih načelnika uprava MUP rečeno da je „država uradila svoj posao“, što je bio „odgovor Vlade na činjenicu da u MUP postoje saradnici i doušnici kriminalnih grupa, pre svega narko-mafije“. DSS je građanima uputio i devet pitanja, a među njima i pitanje „kako to da je za samo dva meseca Darko Šarić od najvećeg narko-dilera postao nevažan, „a najvećim narko-dilerom označen Dragoljub Kosmajac“ i zašto protiv njega, ako je najveći kriminalac, kako tvrdi premijer, nije pokrenut krivični postupak.

Nova saznanja o narko-dileru sa zvezdare SLOVACI MU BLOKIRALI PASOŠKako Kurir saznaje, Dragoslav Kosmajac krije se u Bosni i Hercegovini. Prema saznanjima našeg lista, pošto je dva dana boravio u mestu Strp kod Risna, gde ima kuću, Kosmajac je u noći između nedelje i ponedeljka napustio Crnu Goru i prešao u BiH. Pretpostavlja se da je u pratnji više osoba iz Risna otišao u Nikšić, a potom u Bosnu.- Policija istražuje ko je omogućio Kosmajcu da iz Crne Gore pređe u BiH. Ipak, njegov izlazak iz Bosne biće otežan jer je vlada Slovačke blokirala njegov slovački pasoš. Drugim rečima, pasoš je otkazan i ukoliko Kosmajac proba da ga upotrebi, biće odmah uhapšen - objašnjava dobro obavešteni izvor Kurira.(NA. S.)

Šef slovačke diplomatije Miroslav LajčakNEKO JE UZEO OGROMAN NOVAC OD DRAGOSLAVA KOSMAJCAŠef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je juče da je „neko u Slovačkoj uzeo novac“ kako bi narko-diler Dragoslav Kosmajac dobio slovačko državljanstvo. On je ocenio da je sramota što mnogi narko-dileri s Balkana imaju slovačko državljanstvo, navodeći kao primer Darka Šarića i Albanca s Kosova i Metohije Bakija Sadikija, osuđenog za šverc heroina.- Kako je moguće da su svi ovi ljudi kupili slovački pasoš? Ne sumnjam da je neko za to uzeo ogroman novac - rekao je Lajčak.Kosmajac je, podsetimo, dobio državljanstvo Slovačke 13. septembra 2004. Vlasti Slovačke sada ispituju da li je njegova dokumentacija bila ispravna. Na osnovu državljanstva Kosmajac je dobio ličnu kartu s kojom može da putuje u sve zemlje EU, kao i pasoš, s kojim je prošle subote otišao u Crnu Goru.

REAGOVANJAZoran Babić, SNSSrpska napredna stranka nikad nije pravila dogovore niti uzimala novac od sumnjivih tipova i to nema nikakve veze s našom strankom. Pozivam sve, pa i Kosmajca, da kaže koga je finansirao kako te ne bi bilo predmet insinuacija.Branko Ružić, SPSU skladu sa odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, svi donatori su jasno prikazani u izveštajima. Vaše pitanje je još jedno od onih kojima se može pozabaviti Stiven Spilberg, pa čak i ekranizovati tu maštovitost.Verica Kalanović, URS:Ujedinjeni regioni Srbije imaju veze s Kosmajcem koliko Severni sa Južnim polom.Slobodan Samardžić, DSSZnate kako kažu Engezi - „aut of diskašn“, što znači da nema diskusije o tome.Jovan Najdenov, LDP:Apsolutno nije tačno, ne želimo da komentarišemo takve gluposti.

Federalna televizija BiHKOSMAJAC IMA I PASOŠ BOSNEDragoslav Kosmajac je nezakonito stekao i državljanstvo BiH, i to putem falsifikovane potvrde o mestu prebivališta koja datira iz 1994. godine, javila je Federalna televizija BiH. Ova TV tvrdi da u potvrdi Kosmajca kao mesto boravka piše Trebinje, ulica Vinogradska bb. Navodno, Kosmajcu je 2009. izdat rodni list i dobio je biometrijski pasoš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track