DS: Rebalans duboko loš za srpsku ekonomiju

Saopštili

DS: Rebalans duboko loš za srpsku ekonomiju

Politika -
Mlađan Dinkić, "umesto da objasni zašto su u novom budžetu, umesto da budu skresani, povećani mesečni troškovi države sa 78 na 97 milijardi, pokušava da abolira sebe od odgovornosti za lošu ekonomsku politiku koju kreira već 12 godina".

BEOGRAD - Demokratska stranka je saopštila da je predloženi rebalans budžeta "duboko loš za srpsku ekonomiju" i da vodi daljem rastu potrošnje i novim zaduživanjima.

Kako se navodi u saopštenju DS, uprkos upozorenjima MMF-a i Fiskalnog saveta, Vlada Srbije je "uporna da sporovodi lošu ekonomsku politiku", a ministar finansija Mlađan Dinkić, "umesto da objasni zašto su u novom budžetu, umesto da budu skresani, povećani mesečni troškovi države sa 78 na 97 milijardi, pokušava da abolira sebe od odgovornosti za lošu ekonomsku politiku koju kreira već 12 godina".

"Javni dug koji utvrđuju nezavisne institucije poput Narodne banke Srbije i Zavoda za statistiku, a podatak o visini duga dostupan je svima, Mlađan Dinkić je pokušao da predstavi kao nešto što je prethodna vlada tajila i lažirala kako ne bi objašnjavao zašto je on danas znatno veći", smatraju u DS.

Pravo pitanje je, kako navode demokrate, "zašto Srbija ulazi u nova zaduživanja ako se zna da je za 400 miliona povećan deficit baš zbog izbornog programa decentralizacije Mlađana Dinkića", i "da li će na isti način biti potrošen i ostatak iz državne kase".

DS pita "kako je moguće da se, uprkos čvrstom obećanju građanima da PDV neće biti povećan, on danas podiže na 20 posto".

"Iako je javnost bila zastrašivana da od septembra neće biti plata i penzija, danas se predlaže rebalans u kome ima sredstava za nove troškove. Predlagač 65 novih taksi, Mlađan Dinkić, danas ih ukida kao da sa tim nema nikakve veze", navode u DS.

Kako tvrde u toj partiji, ekonomska politika vlade ocenjena je od svih relevantnih institucija kao loša i pogrešna, a "građani ispod tezge kupuju šećer i ulje kao 90-ih, pa na opšte nezadovoljstvo svih Dinkićevim radom, on optužbama pokušava da prebaci odgovornost na druge".

"Vreme je da vlada preuzme odgovornost za postupke i svoje kadrove, a da se mane traženja opravdanja i krivice za ono što sama loše radi", zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track