DS se cepa na tri dela

Kurir saznaje

DS se cepa na tri dela

Politika -
Ako Tadić ne prihvati ponudu Đilasa i Pajtića da oni operativno vode stranku, postoji mogućnost da svako ode na svoju stranu

BEOGRAD - Rasplet.Unutrašnja drama koja drma DS, najjaču opozicionu stranku u Srbiji, uskoro će dobiti epilog. Kakav će on biti, zavisi od spremnosti Borisa Tadića da stvarno vođenje stranke prepusti Draganu Đilasu i Bojanu Pajtiću. Kako Kurir saznaje iz vrha DS, najavljeni trojni sastanak Tadić-Đilas-Pajtić biće održan kad trojica članova DS smire strasti, kako bi hladne glave razmotrili šta im je činiti.- Ideja je da Tadić ostane predsednik DS, ali da stvarnu kontrolu u stranci prepusti Đilasu i Pajtiću kao trenutno najjačim potpredsednicima. Oni bi onda izabrali ostale potpredsednike i predsednike odbora, kao i Izvršnog odbora DS - otkriva naš izvor i dodaje da ta ideja nije nova u DS.- Pred skupštinu 2000. Slobodan Vuksanović, tada­šnji potpredsednik DS, je izneo Zoranu Đinđiću istu ideju, koju on nije prihvatio. Pa je zato pokušao da ga sruši - kaže naš sagovornik.Ujedno, on navodi da je moguće da od DS, ukoliko Tadić ne prihvati ovu ponudu, stvore još dve stranke.- Osim onih koje bi predvodili Tadić i Đilas, postoji mogućnost stvaranja i trećeg fronta, možda čak i stranke koju bi predvodio Pajtić - dodaje naš izvor.Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da „drama u DS“ lagano prerasta u sapunicu s mnogo epizoda.- Ili će se nešto korenito promeniti u DS, ili ćemo biti svedoci stvaranja neke nove partije. Ne postoji mogućnost da se svi oni nađu na okupu, a da se naprave samo kozmetičke izmene - uveren je Stanković.On kaže da postoje tri toka događaja: kozmetičke izmene, suštinske promene koje ne bi vodile ka rascepu i rascep stranke.- Vojvođanska struja igra značajnu ulogu u DS, ali ne verujem da će se stavljati u ulogu arbitra. Ona će se mnogo pitati, ali suština je u dogovoru ili izostanku dogovora između Tadića i Đilasa - smatra Stanković.

Jelena Trivan
Jelena Trivan

Trivan: Nije mi posao da pričam o DSPotpredsednica DS Jelena Trivan nije bila rada da govori o raskolu u DS. Međutim, kad je videla da su se i drugi iz DS oglasili, pre svega predsednik stranke, odgovorila nam je na pitanje.- Ja sam poslanik opozicije, moj posao je da komentarišem rad vlade i društvena zbivanja, a sve što je u vezi sa strankom komentarisaću unutar nje - navodi Trivan, dok njen saborac Goran Ješić kaže da DS nije KP Rusija, pa da se o problemima priča isključivo na politbirou.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track