DS: Tadića za premijera

Demokrate prelomile

DS: Tadića za premijera

Politika -
Predsedništvo DS odlučilo da predloži predsednika stranke za mandatara i počne pregovore o novoj vladi sa SPS-PUPS-JS
1 / 5

BEOGRAD - Na vrhu.Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić biće najverovatnije kandidat DS za premijera, saznaje Kurir. To je odlučeno sinoć na četvoročasovnoj sednici najužeg Predsedništva stranke u centrali, u Krunskoj ulici. Iako je Tadić odmah posle proglašenja rezultata drugog kruga predsedničkih izbora bio izričit da neće biti premijer, stranka je to od njega zahtevala, jer je zemlja u krizi i treba joj jak lider, tvrdi izvor iz vrha DS.

- Sednica je sazvana s ciljem da se analiziraju izborni rezultati, ali i da se otvori pitanje kadrovskih rešenja u novoj vladi. Odlučeno je da stožer vlade bude upravo Boris Tadić. Kao već istaknuti i svetski priznati državnik, Tadić je najbolje rešenje za vladu, koju će činiti koalicija oko DS i SPS-PUPS-JS - navodi naš izvor.

Kako kaže sagovornik Kurira, Tadić je svestan da je zemlja na prekretnici i da novoj vladi treba čvrsta i iskusna ruka kako bi zemlja ostala na evropskom kursu i kursu reformi.

Inače, sednici u Krunskoj, koja je počela juče u 18 časova, prisustvovali su, pored Tadića, zamenik predsednika stranke Dragan Đilas, potpredsednici Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Bojan Pajtić i Jelena Trivan, zatim Dragoljub Mićunović, Dušan Elezović, Nebojša Krstić i Srđan Šaper.

U saopštenju DS se navodi da je Predsedništvo DS donelo odluku da s SPS-PUPS-JS započne pregovore o formiranju vlade na osnovu dogovora postignutog 8. maja.

Sednicu je oko 22 časa prvi napustio Boris Tadić. Dragan Đilas i Dragan Šutanovac su otišli nedugo zatim, a za njima i Bojan Pajtić i Dušan Elezović, koji nisu krili dobro raspoloženje. Dušan Petrović i Dragoljub Mićunović otišli su u istom pravcu, a centralu DS poslednja je napustila Jelena Trivan.

K. Blagović - S. Slamnig

Stojiljković: Tadić će razmisliti o zahtevu stranke

Mogućnost da Boris Tadić bude mandatar nove vlade, po mišljenju političkog analitičara Zorana Stojiljkovića, jeste realna.

- To je mogući scenario, ta mogućnost se ne isključuje. On će verovatno preispitati svoju odluku ako se unutar stranke budu složili i tražili to od njega - rekao je Stojiljković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja