DS: Nema većine SPS i SNS u Užicu

DS: Nema većine SPS i SNS u Užicu

Srbija -
Evidentno da socijalisti i naprednjaci ne mogu da naprave novu većinu potrebnu za promenu vlasti u tom gradu i da će to pokušati da uradi DS, trekaoje Jovan Marković

UŽICE - Ko će vladati u Užicu nepoznanica je i posle najnovijih potpuno suprotstavljenih izjava lidera SPS i DS, stranaka koje su trenutno u tom gradu deo vlasti.

Gradonačelnik Užica i lider demokrata Jovan Marković rekao je da je evidentno da socijalisti i naprednjaci ne mogu da naprave novu većinu potrebnu za promenu vlasti u tom gradu i da će to pokušati da uradi DS.

Lokalnu vlast u Užicu su posle izbora formirali DS (22), SPS ( 11 ) i LDP (četiri) koji od 67 mandata u užičkom parlamentu čine većinu od 37 odbornika, dok su u opoziciji SNS sa 16, URS i DS S sa po sedam odbornika.

Marković je ocenio da su socijalisti poništili zajednički dogovor iz juna meseca, kako bi sproveli "direktivu" iz Beograda o prekomponovanju vlasti kako bi je uskladili sa republičkom.

Lider užičkioh demokrata je dodao da je DS odlučila da pokuša da napravi neku drugu većinu, jer je trenutno stanje u gradskoj upravi postalo neodrživo i ne želi da se to "razvlači u beskraj".

"Da su imali šansu da formiraju novu vladajuću koaliciju, uradili bi to u proteklih 15 dana", kazao je Marković, poručujući da će u novu koaliciju DS ići bez SPS-a.

"Mi ćemo narednih sedmica razgovarati sa drugim strankama i najavljujem dosta iznenađenja", rekao je Marković, koji očekuju da će DS formirati stabilnu većinu i da će veliki deo odbornika podržati principijelan stav te stranke.

On je naglasio da demokrate neće razgovarati ni sa naprednjacima, koji sa socijalistima pokušavaju da obore trenutnu vlast u Užicu.

"Šaljem im jasnu poruku da oni neće odlučivati o tome ko će biti na rukovodećim mestima i čelnim funkcijama u gradu, jer je izborna volja građana Užica bila da demoktama povere 30 odsto mandata i da mi vodimo ovaj grad u naredne četri godine", poručio je Marković.

Sa druge strane, predsednik Gradskog odbora SPS Užice Neđo Jovanović tvrdi da se pregovori o formiranju nove koalicione većine u tom gradu privode kraju i da će Užičani uskoro dobiti novu lokalnu vlast čija će okosnica biti naprednjaci i socijalisti.

Jovanović je demanatovao tvrdnje Markovića, da socijalisti i naprednjaci ne mogu da obezbede potrebnu većinu za formiranje nove gradske vlasti.

Lider užičkih socijalista je naglasio da DS već dva meseca parališe rad lokalnih organa.

"Pored potrebe i želje građana da se vlast u Užicu uskladi sa onom na republičkom nivou, nerad odgovornih ljudi iz DS-a na čelnim funkcijama u gradu je još jedan od razloga što ćemo vrlo brzo napraviti novi koalicioni sporazum", rekao je Jovanović.

On je istakao da će u novoj koaliciji biti i odbornici iz Nove Srbije sa kojima socijalisti imaju postizborni sporazum koji su oni ispoštovali i u pravljenju nove vladajuće koalicije u Užicu.

"Izjava Markovića je izjava političkog gubitnika, koja je politički nekorektna i predstavlja pucanj u prazno, jer će do smene vlasti u Užicu sigurno doći", tvrdi Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja