Dugoročna prognoza: Blaga zima u Srbiji
Foto: KURIR

Nema Sibira

Dugoročna prognoza: Blaga zima u Srbiji

Društvo -
Radivoje Komazec, poznatiji kao „sivački Koljčicki“, kaže da ćemo imati manje belog pokrivača nego lane

SIVAC - Toplo-hladno.Radivoje Komazec, poznatiji kao „sivački Koljčicki“, kaže da je pred nama blaža zima sa manje snega nego prošle.- Prvo zahlađenje i sneg možemo očekivati tek krajem januara, a trajaće do polovine februara. Temperature u prva tri meseca kretaće se od minus 10 do 18 stepeni Celzijusa - rekao je za Kurir Radivoje Komazec, poljoprivredni tehničar iz Sivca, koji se već 12 godina, jedini u Srbiji, bavi dugoročnom prognozom.

Uzor mu je, kako kaže, čuveni ruski prognostičar Boris Koljčicki.- U januaru će jutarnje temperature biti oko minus dva stepena Celzijusa, dok će dnevne biti i do plus sedam, a od 17. možemo očekivati jače zahlađenje. Od 20. do 25. januara padaće sneg i jutarnje temperature biće oko minus 10 stepeni Celzijusa. Krajem meseca uslediće blago otopljenje - rekao je Komazec.Situacija se neće znatno promeniti ni u februaru.- Najniža dnevna temperatura biće oko četiri stepena ispod nule, a najviša pet stepeni iznad nule. Od 9. februara dolazi još jedan talas zahlađenja sa snežnim padavinama, koji će trajati do 15. februara, kada možemo da očekujemo najvišu dnevnu temperaturu oko osam stepeni u plusu. Mart će biti promenljiv, s kišom i temperaturama uobičajenim za to doba godine. Sredinom meseca uslediće nešto topliji period, ali i dalje s kišom. Jutarnje temperature biće od dva do 13 stepeni. Blago zahlađenje očekuje nas od 20. do 24. marta, a onda sledi naglo otopljenje s temperaturama do 18 stepeni Celzijusa - prognozira Komazec.

Od katoličkog do pravoslavnog BožićaKomazec objašnjava da prognozu određuje prateći temperature i vlažnost vazduha od katoličkog do pravoslavnog Božića, to jest od 25. decembra do 6. januara.- Svaki dan predstavlja jedan mesec, a svakih 48 minuta jedan dan. U tom periodu neprestano merim temperaturu i vlažnost vazduha, pa ih poredim sa šemom koju sam napravio i na osnovu tih statističkih podataka određujem prognozu - objasnio je Komazec i dodao da se za prognozu najviše interesuju poljoprivrednici i stočari.

Narodna verovanjaIako za određivanje dugoročne prognoze koristi matematiku, Komazec nam otkriva i da se mnogo puta osvrne i na narodna verovanja:Bogojavljanjekiša - poplave u proleće; hladno - kišna godina; toplo - sušna godinaSveti Trifunhladno - sušna godina; kiša ili sneg - rodna godinaPreobraženjesunčano i vedro - slaba letina za sledeću godinuKrstovdansitna kiša - blaga zimaVavedenjekiša - rodna godina; jak vetar - ništa od letineMitrovdansunčano - jaka zima; sneg - zima s dosta snežnih padavina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track