Đukanović: Čelnici Srbije prijateljski nastrojeni prema CG, za razliku od prethodnih vlasti
Foto: Beta Ap

Dobrosusedstvo

Đukanović: Čelnici Srbije prijateljski nastrojeni prema CG, za razliku od prethodnih vlasti

Politika -
Crnogorski premiejr kazao da u politici aktuelnog državnog vrha Srbije ne prepoznaje bilo šta što bi se moglo oceniti kao mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore

PODGORICA - Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da je aktuelno državno rukovodstvo Srbije, za razliku od prethodnog, prijateljski nastrojeno prema Crnoj Gori. On je kazao u politici aktuelnog državnog vrha Srbije ne prepoznaje bilo šta što bi se moglo oceniti kao mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore.

Prema rečima Đukanovića, u pitanju je diskontinuitet u odnosu na politiku prethodne vlasti u Srbiji, koja se često paternistički odnosila prema Crnoj Gori.

"Veliki je iskorak kada sa svih najviših državnih adresa u Srbiji čujemo da je Crna Gora nezavisna i suverena država i želju da se gradi prijateljstvo. Verujem u te izjave i mislim da treba maksimalno investirati u prijateljstvo koje je na dobrobit građana i Crne Gore i Srbije", istakao je on.

Đukanović je, u intervjuu Televiziji Crne Gore, kazao da se prilikom nedavne zvanične posete Beogradu osećao prijatno. "U Beogradu sam bio izložen izuzetnoj pažnji i uvažavanju i mene kao premijera i države Crne Gore. To je pažnja koja je posledica uvažavanja države Crne Gore kao dobronamernog suseda i partnera Srbije”, naveo je on. Đukanović je rekao da je aktuelno srpsko rukovodstvo okrenuto državnim interesima te države, u šta spadaju politika dobrosusedstva i evropskih integracija.

"Srbija se danas nalazi na pragu otvaranja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i to smatram vrednim uspehom aktuelnog rukovodstva te države", istakao je crnogorski premijer. Đukanović je ocenio da odnosi Crne Gore i Srbije treba da počivaju na međusobnim interesima.

"Srbija i Crna Gora, uz sve ono što imaju kao zajedničko u istoriji, svoj odnos treba da grade na interesima, odnosno na savremenim evropskim vrednostima u cilju dostizanja što boljeg kvaliteta života građana obe države", kazao je Đukanović.

On je rekao da ostaje pri pozivu predstavnicima srpskih partija u Crnoj Gori da uđu u vlast, navodeći da je pritom najmanje mislio na Novu srpsku demokratiju (NOVA).

"Požurio je lider NOVE Andrija Mandić da odgovori negativno kako bi ohrabrio druge da ne razmišljaju u tom pravcu", naveo he Đukanović, dodajući da u Beogradu nije bilo razgovora sa zvaničnicima Srbije o posredovanju sa srpskim strankama u Crnoj Gori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track