ĐUKANOVIĆ SA DRŽAVNIM VRHOM: Dačić ga dočekao uz himnu i vojne počasti
Foto: Dado đilas

CG premijer u poseti

ĐUKANOVIĆ SA DRŽAVNIM VRHOM: Dačić ga dočekao uz himnu i vojne počasti

Politika -
Đukanović će u Palati Srbija potom u četiri oka razgovarati i sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem
1 / 13 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijer Crne Gore Milo Đukanović, boravi danas u zvaničnoj poseti Beogradu, prvoj posle deset godina, gde će se sastati sa državnih vrhom Srbije.Đukanović se sastao sa predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem, čime je počeo zvanični deo njegove posete Beogradu. Đukanoviću je prethodno ispred Palate Srbija priređen svečani doček, uz intoniranje himni dveju država i vojne počasti.Posle razgovora sa Dačićem, Đukanović je u Palati Srbija u četiri oka razgovarao i sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem. Potom ce biti održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Crne Gore. Dvojica premijera potpisala su i Sporazum o saradnji izmedu Vlade Crne Gore i Vlade Srbije u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji.

Premijeri Dačić i Đukanović složili su se danas u Beogradu da odnosi između dve države idu uzlaznom putanjom, a Dačić je poručio da Srbija nema nikakve skrivene namere u odnosu na Crnu Goru ni po pitanju njene državnosti ni u odnosu na budućnost.

Dvojica premijera konstatovala su i da sva pitanja koja se smatraju otvornim treba rešavati uvažavajući interese obe zemlje. "Potrebno je da se relaksira neprirodna situacija a to je, da su odnosi između Srbije i Crne Gore bili opterećeni nepotrebnim pitanjima koja su bila u suprotnosti sa zajedničkim raspoloženjem između naroda," rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Prema Dačićevim rečima, sve o čemu je danas razgovarao sa Đukanovićem, kao i ono o čemu su razgovarali tokom njegove ranije posete Podgorici, od istorijske je važnosti za dve države i dva naroda. "Konstatujem da danas nije bilo nikakvog spornog pitanja koje ne bismo mogli da rešimo dijalogom. Ovo je veliki korak napred," poručio je Dačić.

Đukanović se složio sa Dačićem da odnosi idu uzlaznom putanjom i izrazio zadovoljstvo što je u poseti prijateljskoj Srbiji."Osim onoga što nas vezuje iz istorije, vezuju nas i vrednosti koje delimo i zajednički ciljevi - da Crna Gora i Srbija budu deo ujedinjene evropske porodice, što zahteva realizaciju zahtevnih reformi. Nema ni jednog ozbiljnog problema u odnosima između dve zemlje," rekao je crnogorski premijer.

Istakavši da očekuje da Crna Gora postane u narednim godinama jedna od najdinamičnijih investicionih destinacija, Đukanović je naglasio da su vrata Crne Gore otvorena za investicije iz Srbije i za saradnju u svim oblastima, a posebno u oblasti proizvodnje hrane koja je definisana kao prioritetna šansa.

U razgovoru o dvojnom državljanstvu premijeri su konstatovali da dve države imaju različite koncepte za rešavanje tog pitanja i da je u ovom trenutku teško doći do kompromisa. Dačić je s tim u vezi istakao da "ne treba od toga praviti nikakvu dramu", a Đukanović je naglasio da će se vremenom i sa sve manjim politizovanjem ovog pitanja otvoriti prostor za neka kompromisna rešenja.

Na pitanje novinara da li je bilo reči o Darku Šariću, Đukanović je rekao da se o njemu konkretno nije razgovaralo, ali da je afirmisana već unapređena policijska saradnja. "Šarić je samo jedno od pitanja kojim se bavimo," rekao je Đukanović.

Đukanović će se danas u Narodnoj skupštini sastati i sa predsednikom parlamenta Nebojšom Stefanovićem. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je, prema najavama, takode danas trebalo da razgovara sa Đukanovićem, otputovao je u međuvremenu u Johanesburg na komemorativni skup povodom smrti Nelsona Mandele.

Sa premijerom Đukanovićem u posetu Srbiji došli su i ministri ekonomije i održivog razvoja i turizma - Vladimir Kavarić i Branimir Gvozdenović. Đukanović je u Beograd doputovao juče. Tokom Đukanovićeve posete može se očekivati konkretizacija nekih rešenja od interesa za građane obe zemlje, dogovorenih prilikom septembarske posete Dačića Podgorici. Srbija i Crna Gora su, nakon otopljavanja odnosa i niza susreta predstavnika dve države, krenule u realizaciju više dogovorenih rešenja, poput zajedničkih aplikacija kod fondova EU za puteve i pruge i razmene iskustava u evrointegracijama.Đukanović je poslednji put bio u Beogradu u martu 2003. godine, na sahrani ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića. Uoči prve zvanične posete Srbiji nakon crnogorskog osamostaljenja, Đukanović je kazao da obe zemlje "kao nezavisne države stabilno napreduju na putu evropskih integracija".

On je dodao da u Beograd dolazio sa pomućenim osećanjima."Ne mogu da zaboravim Zorana Đinđića i njegovu sahranu kao povod za jedan od mojih poslednjih boravaka tamo, niti da sakrijem zadovoljstvo što današnja vlast u Srbiji istrajava na njegovoj evropskoj viziji", napomenuo je Đukanović.On je dodao da nijedan potez Crne Gore nije bio uperen protiv Srbije i Srba, ma gde živeli, niti će se to ikada desiti. Vicepremijer Vučić kazao je da Beograd želi da ima najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom.On je ocenio da u odnosima Srbije i Crne Gore sledi period dobrih odnosa, dodajući da će zvanični Beograd uraditi sve da saradnja dve države bude za primer u regionu. "Hoćemo najbolje moguće odnose, odnosno da takvi budu i u budućnosti. Hoćemo da svi znaju koliko je nama u Srbiji važna Crna Gora i da svi u Crnoj Gori znaju koliko je Srbija njima važna", kazao je Vučić.On je dodao da je legitimno to što ga zanima kako će da žive Srbija i Crna Gora, odnosno kako će da bolje žive građanina dve države."Ako mislite da Srbija i Crna Gora mogu da žive bolje tako što će jedni u klin, a drugi u ploču - onda niko neće imati boljitak", naveo je prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Đukanović polažio venac na spomen-ploču Zoranu ĐinđićuĐukanović je položio danas, tokom posete Beogradu, venac na spomen-ploču ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću. Đukanović će venac položiti u dvorištu Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 posle sastanka u Palati Srbija.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

http://www.youtube.com/watch?v=JsarK0z1Gt0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track