Dulić prvi poslanik kome je ukinut imunitet od 2006.
Foto: Tanjug

Hronologija

Dulić prvi poslanik kome je ukinut imunitet od 2006.

Politika -
Pre Dulića, Skupština Srbije je 2006. godine ukinula imunitet i omogućila određivanje pritvora zameniku republičkog javnog tužioca Miloradu Cvijoviću, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja

BEOGRAD - Skupština Srbije ukinula je imunitet poslaniku DS Oliveru Duliću i to je bio prvi slučaj da je parlament od 2006. godine, kada je Srbija postala samostalna država, ukinuo imunitet nekom poslaniku, izjavio je danas zamenik predsednika Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Nenad Konstantinović.

Konstantinović je rekao da je Dulić prvi poslanik kome je skupština ukinula imunitet, ali i podsetio da je bilo slučajeva kada je imunitet ukidan nosiocima pravosudnih funkcija.

U skupštinskim dokumentima ostalo je zabeleženo da je Administrativni odbor u julu 2011. godine predložio parlamentu da ukine poslanički imunitet za četiri poslanika Srpske radikalne stranke.

Bio je to prvi slučaj da skupštinski saziv iz 2008. razmatra konkretne slučajeve mogućeg ukidanja imuniteta.Međutim, na dnevni red skupštine nikada nije "stigla" rasprava o četiri poslanika SRS - Momčilu Duvnjaku, za dva postupka koja se protiv njega vode, kao i Draganu Aćimoviću, Gordani Paunović Milosavljević i Momiru Markoviću za po jedan postupak koji se protiv njih vode.

Duvnjaku je predloženo skidanje imuniteta zbog nasilničkog ponašanja, jer je na sednici Skupštine opštine Kruševac napao i udario jednog odbornika, kao i za sprečavanje službenog lica u obavljanju dužnosti, jer je radnika EPS sprečio da mu isključi struju.

Aćimoviću je predloženo ukidanje imuniteta zbog falsifikovanja službene isprave, Paunović Milosavljević zbog korupcije u zdravstvu, jer je tražila mito, a Markoviću zbog zloupotrebe službenog položaja, pošto je dok je bio funkcioner u opštini Zemun zapošljavao mimo konkursa.

Mesec dana ranije, u junu 2011. godine, Administrativni odbor skupštine formirao je radnu grupu za razmatranje odredbi Zakona o Narodnoj skupštini i Poslovnika o radu skupštine koje se odnose na imunitet poslanika, čemu je prethodila preporuka eksperata EU da se preispita zakonski okvir imuniteta državnih funkcionera.

Pre Dulića, Skupština Srbije je 2006. godine ukinula imunitet i omogućila određivanje pritvora zameniku republičkog javnog tužioca Miloradu Cvijoviću, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Tri godine ranije, Administrativni odbor ukinuo je na vanrednoj sednici imunitet sudiji Radomiru Vujačiću, starešini istražnog odeljenja Opštinskog suda u Nišu zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službenih isprava.Maja 2001. Veće građana tadašnje Savezne Skupštine ukinulo je imunitet poslanicima Socijalisticke partije Srbije Nikoli Šainovicu i Jovanu Zebiću i odobrilo vođenje krivičnog postupka protiv Šainovića koji se, za razliku od Zebića, pozvao na imunitet.

Kada je reč o okruženju, verovatno "najkrupniji" primer ukidanja imuniteta bio je "slučaj Sanader".

Bivšem predsedniku vlade susedne Hrvatske i dugogodišnjem lideru vladajuće HDZ Ivi Sanaderu ukinut je poslanički imunitet 9. decembra 2010. i on je već sutradan uhapšen, nedaleko od Salcburga, u Austriji.

Sličan slučaj u Hrvatskoj dogodio se oktobra 2009. kada je Sabor jednoglasno ukinuo poslanički imunitet, takođe poslaniku HDZ, a nekadašnjem ministru odbrane Berislavu Rončeviću.

I Sobranje Makedonije raspravljao je u ukidanju imuniteta u avgustu 2007. godine. Optužen za proneveru bio je bivši premijer i ministar odbrane Vlado Bučkovski.

Da i evropski parlamentarci nisu "imuni" na ukidanje imuniteta govori i podatak da je tokom 2011. godine ukinut imunitet poslanika Evropskog parlamenta Bruna Golniša, predstavnika francuskog Nacionalnog fronta, pošto je optužen za "podsticanje na rasnu mržnju".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track