Dulić: Sredićemo centar Subotice

Dulić: Sredićemo centar Subotice

Srbija -
Subotica će u 2013. godini uložiti značajna sredstva kako bi centar grada bio sređen i kako bi Subotičani dobili gradsko jezgro kakvo pamte i zaslužuju, rekao gradonačelnik Subotice Modest Dulić

SUBOTICA - Nastavak privlačenja investitora, ponovno uspostavljanje političke saradnje između SVM i DS, kao i odustajanje od "filozofije megalomanskih projekata" obeležili su prethodnu godinu u Subotici, dok će u 2013. posebna pažnja biti posvećena sređivanju centra grada kako bi Subotičani dobili gradsko jezgro kakvo zaslužuju, izjavio je gradonačelnik Modest Dulić.I pored toga što je bila teška i krizna, Subotica je u 2012. godini pokazala "određeni pozitivan trend kada su investicije u pitanju", podsetio je Dulić.

"Nastavljeno je interesovanje poslovnih subjekata za ulaganja u naš grad, što je svakako posledica jedne sveobuhvatne strategije privlačenja investitora, dobrog geopoložaja, infrastrukturno opremljenog građevinskog zemljišta, a što je posebno bitno, ažurne lokalne administracije i sposobne radne snage", rekao je Dulić.

On je precizirao da će Subotica i u narednih godinu dana koristiti zvanje "Evropski grad budućnosti" osvojeno marta 2012. godine u izboru magazina FDI, a u kategoriji gradova jugoistočne Evrope koji najbolje primenjuju strategiju privlačenja stranih investicija.

Dulić je podsetio da su u prošloj godini nove proizvodne hale otvorili "Kontinental" i "Dunkermotoren", zatim da je započeta izgradnja proizvodne hale "Kalcedonije", te da je u toku izrada idejnog projekta fabrike kristala "Svarovski".

On je, takođe, podsetio da je u prošloj godini počela prodaja lokacija nekadašnje vojne imovine, gde je austrijska firma "Tirolijan ril istejt" kupila parcelu i time stvorila preduslove za izgradnju tržnog centra u 2013. godini."Sve to su pratili značajni infrastrukturni radovi na popravljanju putne infrastrukture, izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže i drugi radovi koji su neophodan preduslov za privlačenje investitora", rekao je Dulić.

Podsećajući da je 2012. godina bila izborna i donela i određene promene na političkom planu, Dulić je rekao da je posle više od dve godine razmirica i neslaganja, ponovo uspostavljena saradnja sa SVM-om oko zajedničkog cilja - doprinosa razvoju Subotice u svim oblastima i kvalitenijem životu naših sugrađana.

"Verujem da ćemo i u narednom periodu delovati timski, jer su građani ti koji su nam ukazali poverenje i zbog kojih smo, na kraju krajeva, svi mi ovde", rekao je Dulić.

Gradonačelnik Subotice je ukazao da je "filozofija megalomanije", koja je gradu ostavila u nasleđe nekoliko preglomaznih betonskih nezavršenih objekata, promenjena u filozofiju usklađivanja projekata sa realnim potrebama i finansijskim mogućnostima grada.

S tim u vezi, on je precizirao da se u prošloj godini odustalo "od preskupog projekta bazena u Dudovoj šumi građenog više od 10 godina", rekavši da je "za samo nekoliko meseci konačno izgrađen manji, primereniji zatvoren bazen".

Dulić je rekao da će Subotica u 2013. godini uložiti značajna sredstva kako bi centar grada bio sređen i "kako bi Subotičani dobili gradsko jezgro kakvo pamte i zaslužuju".U ovogodišnjem budžetu obezbeđen je novac za započinjanje sanacije zelene fontane, sanacije više fasada, a najznačajnija među njima je fasada Muzičke škole.

Pored toga, uslediće i sanacija krova Gradske biblioteke, sanacija Sinagoge, koja će biti realizovana kroz projekte prekogranične saradnje Mađarske i Srbije, a sledi i nastavak izgradnje zgrade pozorišta, nakon što se preispita projekat za koji, zbog veličine, niti ima realne potrebe, niti izvesnosti finansiranja.

"Nastavićemo da asfaltiramo i saniramo prigradske puteve, seoske ulice, gradimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Život naših sugrađana na selima i salašima mora biti olakšan, mora ići u korak sa vremenom", rekao je Dulić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track