Đura frizura i Ružić ukaljali ime Partizana i ponizili žrtve holokausta!
Foto: Saša Pavlić, Damir Dervišagić

SRAMOTNO!

Đura frizura i Ružić ukaljali ime Partizana i ponizili žrtve holokausta!

Fudbal -
Nema reči kojima se može opisati u najmanju ruku neumesno poređenje jednog običnog fudbalskog šampionata sa nacističkom tvorevinom i genocidom koji su pretrpeli, pre svega, upravo pripadnici jevrejskog naroda

U danu kada se obeležava godišnjica bombardovanja Beograda, nakon čega je usledila okupacija Srbije od strane fašističke Nemačke i kada se s pijetetom i tugom sećamo svih Srba, Roma, Jevreja i drugih naroda koji su zverski mučeni i ubijani u koncentracionim logorima, fudbalski klub Partizan izdao je saopstenje u kojem se izmedju ostalog kaze: "Da je u nacističkoj Nemačkoj postojao jevrejski klub on bi imao poštenije suđenje i bolji tretman od FK “Partizan” u zemlji Srbiji".

Nema reči kojima se može opisati u najmanju ruku neumesno poređenje jednog običnog fudbalskog šampionata sa nacističkom tvorevinom i genocidom koji su pretrpeli, pre svega, upravo pripadnici jevrejskog naroda.

Pominjati fudbal u takvom kontekstu ne samo na današnji dan, ali posebno danas, kada odajemo počast svima onima koji su stradali od Hitlerove ruke, sramota je na koju smo obavezni da ne ćutimo! I obavezni da se kao novinari zapitamo? Šta je to sto je čelnike Partizana nateralo da pljunu na žrtve i da upotrebe takve reči? Da li je ovo sramotno saopštenje samo plod neznanja i nedosatka kućnog vaspitanja, ili je u pitanju nesto sasvim drugo?

Da li su Partizanov vladar iz senke, nedavno hapšeni Dragan Đurić i njegovi zaštitnici, poput Branka Ružića i ostalih iz uprave, samo imali "lošu inspiraciju", ili su svesno išli na to da upotrebe što prljavije reči? Da li su svesno išli na to da izazovu gađenje i tenzije, da li su svesno u sportsku priču uvukli i žrtve holokausta, upravo zato da bi smo se bavili time, a ne suštinom? Da li je sve ovo učinjeno samo radi fudbala? Ili je ovo vrlo namerno i svesno bačena dimna bomba, da se "Vlasi ne dosete"?

Podsetimo, predsednik Partizana, koji i dalje nakon hapšenja vodi klub iz senke, svestan je da će uskoro morati da odgovara na ključna pitanja, pre svega ona koja se tiču kriminalnih radnji oko Veterinarskog zavoda, ali i mnoga druga, koja već godinama šapatom provejavaju u srpskoj javnosti. Uvereni smo da ljudi koji sede u upravi Partizana nisu nepismeni kada je istorija u pitanju i sigurni smo da su bili svesni kakve će osude izazvati poređenje sa žrtvama Drugog svetskog rata.

Čini se da je to i bila namera. Da se izazove što veći skandal ne bi li se zamaglila suština, a kad se dođe do suštine, onda bi trebalo da se vratimo na priču o fudbalu i onda bi trebalo da se, po tom scenariju kaže - Eto diraju Đurića jer ne da titulu.

Pa čekajte, drugovi iz Partizana. Nismo baš toliko naivni. Niti je ovo Drugi svetski rat, niti ste vi žrtve. Sramotno je što ste žrtve uopšte pominjali i ponižavali. Pustite ih da počivaju u miru. A, najvažnije, ni predsednil Đurić nije žrtva. Žrtve su radnici koji su nadničili u firmama koje je Dragan Đurić upropastio i kojima nije davao ni minimalac, ali je zato imao para za višemilionsku kauciju.

Kad je u pitanju bio on, našlo se i para. Jer ih je uvek za Đurića i bilo.

Tako da, fudbalski, sportski problemi, rešavaju se na terenu. Prvak, neka bude ko bude bolji, možda to nisu ni Partizan ni Crvena Zvezda. Ali, to je sasvim marginalno pitanje. Suština je da sramotnim saopštenjem i ponižavanjem onih koji su stradali da bi mi danas uživali miran žvot, nećete sakriti suštinu i nećete izbeći mogućnost da Đurić i oni koji ga štite, odgovore na suštinska pitanja. A ona nisu o fudbalu.

(Z. Jovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track