Dušan Janjić: Vučić s pravom ljut, ima tenzija između SNS i SPS!

O odnosima u Vladi Srbije

Dušan Janjić: Vučić s pravom ljut, ima tenzija između SNS i SPS!

Politika -
"Postoje tenzije između SPS i SNS, ali i sve veće uverenje da je SPS nepotreban. Međutim, to ne znači da će biti raspada vlade", rekao je Janjić

Politički analitičar Dušan Janjić ne vidi da postoji neki ozbiljan razdor između naprednjaka i socijalista,u to ga, kaže, ne uverava ni najnoviji "sukob" na raleciji vicepremijer Aleksandar Vučić - ministar za evrointegracije Branko Ružić, te zaključuje da to nije razlog za vanredne izbore, pa ni za rekonstrukciju vlade."Postoje tenzije između SPS i SNS, ali i sve veće uverenje da je SPS nepotreban. Međutim, to ne znači da će biti raspada vlade", rekao je Janjić i dodao da je SPS potreban pre svega zbog Kosova. Prema njegovom mišljenju, Ružić će posle izjave da "veruje u nevinost" vlasnika Zekstre Dragana Đurića povodom privatizacije Veterinarskog zavoda, morati da nađe način da se od nje i "opere".

"Vučić ima pravo da bude ljut i na druge političare i druge članove vlade, koji, kako je rekao, pokušavaju da ga ostave na livadi kod svakog delikatnog slučaja, i to je tačno. Mi primećujemo da se kontinuirano, povodom svakog slučaja, pa i Zekstre, pojavljuju političari koji pre istrage zauzimaju stavove o nevinosti ljudi, i u tome prednjače ljudi iz SPS", navodi Janjić i objašnjava da je to razumljivo, jer su "mnogi moćnici nastali u doba apsolutne vlasti SPS devedesetih".On je dodao da se u vezu sa privatizacijom Veterinarskog zavoda, osim Đurića, dovode i bivši ministar privrede i provatizacije Aleksandar Vlahović, ali i Čedomir Jovanović.

"Postavlja se pitanje kada će Vučić dobiti saglasnost vlade da počne da goni političare. Ni u jednoj od ovih pokrenutih privatizacija nemamo nijednog od tih političara, pa ni u slučaju Ćuruvije. S druge strane imamo političare poput Jovanovića koji najavljuje da će sa Vučićem biti u vladi posle reforme. Mislim da se tu nalazi ključ problema zbog koga je Vučić tako reagovao", istakao je Janjić.To što, kako smatra Janjić, vicepremijer nema odrešene ruke za to, znači da nema dovoljno ni "političke ni institucionalne podrške da otvori slučaj do kraja".

"To znači i da se sve može vrlo loše zavrsiti po društvo i nameru Vučića da se obračuna sa organizovanim kriminalom u vrhu politike. Ovde više nije reč o korupciji, ona je samo način isplaćivanja političara koji učestvuju u organizovanom kriminalu, a deo tog kriminala je bilo otimanje imovine i njeno pretvaranje u privatnu", ukazao je Janjić.Podsetimo, Vučić je juče kritikovao Ružića zbog "skandalozne i nefer" izjave povodom privođenja Đurića i poručio mu da ne mora da sedi u vladi ako mu se ne sviđa šta država radi. Ružić je nakon hapšenja Đurića rekao da veruje u njegovu nevinost, ne zato što mu je prijatelj, već zato što ne sumnja da je sve radio po zakonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track