DŽABA DIPLOMA: Inženjer seče repu, čisti svinjce, kreči...
Foto: Kurir štampano

Konkurisao na 350 radnih mesta

DŽABA DIPLOMA: Inženjer seče repu, čisti svinjce, kreči...

Društvo -
Neću da budem u depresiji što nemam vezu za posao u struci, kaže Nikola Petrović, saobraćajni inženjer

BEOGRAD - Sramota je samo ukrasti!Država Srbija trenutno može da se „pohvali“ brojem od 41.744 nezaposlenih fakultetski obrazovanih osoba starosti do 34 godine, koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Među njima je i Nikola Petrović (32) iz Rume, koji je stekao zvanje mastera na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, a koji se trenutno, između ostalog, bavi prodajom đubriva u mlinu!Ne odustajeSpisak poslova koje je ovaj vredan mladić obavljao je dugačak, a za mnoge s visokom stručnom spremom bilo bi ponižavajuće da kao on čiste obore u svinjcu, nose džakove, molerišu, konobarišu, peru tuđe stanove... Ipak, to nije slučaj sa ovim saobraćajnim inženjerom telekomunikacija, koji je u poslednjih godinu i po dana svoj CV poslao na neverovatnih 350 adresa, ali uzalud.- Nema posla, pa nema, šta sad. Neću da dozvolim da kao mnogi moji drugari samo sedim i propadam, da budem u depresiji što nemam vezu koja bi mi omogućila da dobijem posao u struci. Zato sam rešio da ne bežim od bilo kog zanimanja, a iskustva objavljujem na svom blogu, gde pokušavam da se nasmejem situaciji u kojoj se kao društvo nalazimo - objašnjava Nikola i dodaje da ga, i pored dobre volje, strpljenje lagano napušta.Zaradi 21.000 dinaraKako kaže, to nije zbog toga što se umorio dok je u šećerani 102 radna dana razvrstavao trulu repu, ili zato što su mu se smučili smrad obora i težina džakova, a ni zbog toga što čitav mesec radi za 21.000 dinara, nego zato što je shvatio da ovde nema mesta za njega.- Država je pokazala da me ne želi. Studirao sam zbog sebe, ali se ispostavilo da je diploma neka vrsta vize za odlazak iz zemlje - navodi on.

Nije jedini slučajDOKTOR ČUVA KOZE!Postoji još mladih koji, iako imaju stečene diplome, ipak moraju da rade poslove za koje su prekvalifikovani. Kurir je ranije pisao o doktoru Danijelu Stevanoviću (28), koji nije mogao da se zaposli u struci, pa je ocu pomagao na farmi koza u rodnom selu Stuble kod Vladičinog Hana. Onda mu je Nemačka pružila mogućnost da se specijalizuje i dobije posao. Drugi mladić je Branimir Rurić iz Niša, koji se iz protesta zbog nemogućnosti zaposlenja u struci, preko oglasa, odrekao mastera - iz turizmologije.

ČINJENICEPoslovi koje je Nenad radio- Fizikalac na džakovima- Konobar u kafićuSekač repe i kontrolor repe u šećerani- Na žetvi pšenice i kukuruza- Kosač trave u bašti- Čistač obora u svinjcu- Dekorater robe- Istovar i utovar kamiona- Krečenje- Čišćenje stanova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track