DŽELETOVIĆ: Za sanaciju ekonomske situacije neophodne su bolne mere
Foto: Zorana Jevtić

Sanacija

DŽELETOVIĆ: Za sanaciju ekonomske situacije neophodne su bolne mere

Politika -
Očekujem da već posle prve godine mandata nove vlade građani osete bar mali pomak u materijalnom stanju i životnom standardu, naveo je predsednik Ekonomskog saveta SNS

BEOGRAD - Predsednik Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke profesor dr Milenko Dželetović izjavio je danas da su bolne mere neophodne da bi se sanirala teška ekonomska situacija i da očekuje da već posle prve godine mandata nove vlade građani osete bar mali pomak u materijalnom stanju i životnom standardu.

Dželetović je ukazao da je tokom 12 godina sprovo]en loš ekonomski koncept i da Srbija nije daleko ni od bankrota, ukoliko nova vlada ne preduzme hitne mere na stabilizaciji fiskalnog deficita i ojačavanja proizvodnje. On je istakao da je za tih 12 godina kumulativni deficit iznosio čak 70 milijardi dolara, da je izgubljeno 750.000 radnih mesta i "više smo se zadužili nego Broz i Milošević, nego za prethodnih 55 godina".

Predsednik Ekonomskog saveta SNS je najavio čitav set mera, pre svega u reformi javnog sektora, zbog neracionalnog trošenja budžetskih sredstava i loših investicija u javnim preduzećima.

On je najavio da se mora rešiti problem 153 preduzeća u restrukturiranju tako što će se za svako od njih pronaći strateški partner, a onima, koji ne budu imali tržišnu perspektivu, sledi zatvaranje, uz adekvatan socijalni program.Dželetović je najavio preispitivanje opravdanosti postojanja 140-150 agencija, zavoda, kancelarija i fondova i donošenje 20 zakona do 1. juna i mere na osposobljavanju poreske uprave, legalizaciji sive ekonomije, ukidanju bespotrebnih troškova i podsticaj za mala i srednja preduzeća.

On je najavio "ukidanje solidarnog poreza i njegovu zamenu sa jedinstvenom stopom od 10 odsto u javnom sektoru" i da će biti učinjeno sve da se izbegne nepopularna mera da se dira u ionako obezvredjene penzije, nego da će se "početi prvo od ministara i političara", za koje je najavljen porez.

Predsednik Ekonomskog saveta SNS je najavio da je cilj stvaranje zdravih osnova za uredjenu infrastrukturu, investicioni ambijent, proizvodnju, proces reindustralizacije i privlačenje investicija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track