DŽIHADISTI PRETE: Ubićemo šefa egipatske vojske
Foto: Fonet

Grupa Ansar Beit al-Makdeš

DŽIHADISTI PRETE: Ubićemo šefa egipatske vojske

Planeta -
Abdel Fatah el Sisi će najverovatnije biti kandidat na predstojećim predsedničkim izborima

KAIRO - Džihadistička grupa Ansar Beit al-Makdeš zapretila je da će ubiti šefa egipatske vojske Abdela Fataha El Sisija, koji će najverovatnije biti kandidat na predstojećim predsedničkim izborima.

Ansar Beit al-Makdeš, grupa po idejama bliska Al Kaidi, u utorak je preuzela odgovornost za ubistvo policijskog generala Mohameda Saida, koji je podlegao povredama pošto su na njega u Kairu pucali naoružani napadači. Prema podacima američkog centra za nadlegadanje islamističkih sajtova, komandant Ansar Beit al-Makdeša, Abu Usama al-Masri, pozvao je egipatske vojnike da se pubune i zapretio da će u suprotnom biti meta napada.

Ministar unutrašnjih poslova Egipta je u septembru prošle godine preživeo pokušaj atentata, za koji su odgovornost preuzeli pripadnici Ansar Beit al-Makdeša.

Ta grupa ističe da deluje u znak odmazde zbog represije nad pristalicama Muhameda Mursija, bivšeg islamističkog predsednika Egipta, koga je vojska svrgnula u julu. Od tada su učestali sukobi Mursijevih pristalica i pripadnika bezbednosnih snaga. U poslednjih nedelju dana na Sinaju je ubijeno 14 policajaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track