Džudžević: Krivična prijava protiv Vučića

Džudžević: Krivična prijava protiv Vučića

Politika -
Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu podenti prijavu zbog širenja verske i nacionalne mržnje

BEOGRAD - Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudžević najavio je da će podenti krivičnu prijavu protiv potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zbog, kako je naveo, širenja verske i nacionalne mržnje.

Džudžević je u intervjuu Nedeljniku, pozvao Vučića da dođe u Novi Pazar i da zajedno prouče dokumentaciju o Aćif-efendiji.

Vučić je, naime, najoštrije kritikovao postavljanje spomen ploče Aćif-efendiji posebno prisustvo ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina tom događaju u Novom Pazaru što je kasnije bila i tema vanredne sednice Vlade Srbije. Na toj sednici vlada je zadužila ministarstva pravde i kulture da nalože skidanje tog obeležja.

Istoričari kažu da je Aćif Hadžiahmetović, poznatiji kao Aćif efendija, bio saradnik okupatora i nosilac ordena Gvozdenog krsta drugog reda, kao i da je odgovoran za smrt više hiljada Srba u tom regionu tokom Drugog svetskog rata.

"Pozivam Vučića da dođe u Novi Pazar, da bude naš gost. Da pogleda dokaze koje imamo, a mi ćemo pogledati dokumentaciju koju on ima. Sa Vučićem se poznajem 12 godina i znam ga kao racionalnog političara. To bi bilo najbolje za sve", naveo je Džudžević.

On je dodao da je uveren da Aćif-efendija nije zločinac.

"Ako sud na osnovu dokaza odluči drugačije, neće mi smetati da se ukloni spomen-ploča sa Aćifove rodne kuće", naveo je Džudžević, ocenivši da ne vidi ni jedan racionalan ili istorijski podatak da bi takva odluka mogla da bude donete.

U centru Novog Pazara početkom avgusta Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom manadatu postavilo je spomen ploču Aćif-efendiji, ali je užički inspektorat pri Ministarstvu pravde naložio da to obeležje bude uklonjeno u roku od 30 dana.

Gradska uprava Novog Pazara koja je nalog za uklanjanje spomen ploče dobila 9. avgusta nije se oglašavala tim povodom.

Bošnjačko nacionalno veće pokrenulo je ranije pitanje rehabilitacije Aćif efendije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja