EKSKLUZIVNO: Izbori u oktobru!
Foto: Marina Lopičić

Stranke se pripremaju za izlazak na birališta

EKSKLUZIVNO: Izbori u oktobru!

Politika -
Vrlo je verovatno da će izbori biti održani i u Beogradu, a još je nejasno da li će to biti u septembru ili istovremeno s republičkim

BEOGRAD - Idemo opet na birališta.Iako je najavljivana rekonstrukcija Vlade, izvesno je da će građani Srbije ponovo na birališta ove godine. Kako Kurir saznaje u vrhu vlasti, vanredni parlamentarni izbori biće održani u oktobru. Vrlo je verovatno da će izbori biti održani i u Beogradu, a još je nejasno da li će oni biti u septembru ili istovremeno s republičkim.Promena izborne voljePlan je, kako saznajemo, da se ide na birališta u prestonici pošto naprednjaci očekuju ubedljivu pobedu sa 40 do 50 odsto glasova u Zemunu, kakvu su već ostvarili u Kosjeriću, Zrenjaninu, Srbobranu i Kovinu.- Na izborima u Zemunu 2. juna očekujemo ubedljivu pobedu, koja će pokazati da se izborna volja građana promenila u odnosu na prošlogodišnje majske izbore i da je aktuelna vlast, s Draganom Đilasom na čelu, izgubila legitimitet. To će biti jasan signal za vanredne izbore u Beogradu, koji se očekuju u septembru - priča izvor Kurira iz vrha vlasti.Na talasu takvih promena, a pošto dobijemo datum za početak pregovora za članstvo u EU i krene primena briselskog sporazuma, plan je da se vlada potpuno posveti ekonomskim reformama.- Sve stranke se već uveliko pripremaju za izbore, a u SNS već prave spisak kadrova na koje mogu da računaju, koji treba da zauzmu čelne pozicije posle izbora - kaže naš sagovornik.On dodaje da je upravo priprema za oktobarske izbore uzrok previranja u SPS, odnosno zahteva dela socijalista da se pod hitno održi sednica Glavnog odbora.Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da motiv za raspisivanje izbora može biti rejting naprednjaka, koji je nenadano skočio u proteklih pola godine, a objektivan politički razlog neslaganje u vezi s ekonomskom politikom ili borbom protiv korupcije.Ljajić ili manjine?- Opstanak vlade zavisi od saglasnosti svih članova vlade kako dalje, ali odluka o izborima zavisi od najjačeg SNS - kaže Stanković i dodaje da nije nemoguće da SNS s jednim partnerom formira vladu, a trenutna istaživanja pokazuju da bi cenzus prešli uz SNS i koalicija oko SPS, URS, DS, DSS i LDP.- Pitanje od milion dolara je s kim bi SNS mogao posle vanrednih izbora. Pošto ne odgovaraju ni URS ni SPS, izbori bi izazvali njihov antagonizam prema SNS, koji bi u kampanji bio sam protiv svih. Praksa nam, ipak, pokazuje da posle izbora nema ko s kim ne može - kaže Stanković.

Nova vlada SNS i Ljajića?Analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi izbori bili korisni za SNS, ali i za političku scenu jer bi se smanjio broj partnera u vladi.- SNS bi mogao da osvoji oko 45 odsto poslaničkih mesta i formira vladu samo s jednim partnerom ili partijama nacionalnih manjina - ocenjuje Anđelković.- To ne mora da bude ni SPS, niti URS, već recimo neka koalicija oko SDPS Rasima Ljajića.

Uskoro odlukePotpredsednik SNS Nebojša Stefanović izjavio je da na lokalnim izborima u Zemunu očekuje ubedljivu pobedu te stranke i da SNS osvoji između 40 i 50 odsto glasova.- Uvek postoji mogućnost da se izbori u Zemunu gledaju na širi način - ako pobedite ubedljivo, postavlja se pitanje legitimiteta gradske vlasti - rekao je Stefanović nedavno za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track