EKSKLUZIVNO: Milo se okreće Srbiji

Kurir otkriva

EKSKLUZIVNO: Milo se okreće Srbiji

Politika -
Lider DPS najavio da će po završetku izbora poboljšati odnose sa Beogradom za šta je dobio podršku Evropske unije i Sjedinjenih Država

BEOGRAD - Privlačan.Lider DPS Milo Đukanović rešio je da poboljša odnose sa Srbijom ukoliko posle današnjih izbora njegova stranka ponovo osvoji vlast.- Odnosi Crne Gore i Srbije su u usponu i imaju dobru perspektivu, čemu značajan doprinos daje aktuelna državna politika Srbije - rekao je Đukanović i posebno pohvalio odnos nove vlasti u Beogradu prema Crnoj Gori.

- Pozdravljam stav srpskog predsednika Tomislava Nikolića da poštuje crnogorsku nezavisnost, kao i izjavu premijera Srbije Ivice Dačića da će raditi sve što je u njegovoj moći da odnosi sa Crnom Gorom budu na najboljem nivou - istakao je Đukanović.

Za vlast će se na današnjim izborima boriti čak sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana.Dosadašnja vladajuća koalicija DPS i SDP pojačana je Liberalnom partijom, a glavni izazivači su opoziciona SNP i Demokratski front, predvođen bivšim diplomatom Miodragom Lekićem, koji je okupio najveće opozicione lidere - predsednika Nove Andriju Mandića i lidera Pokreta za promene Nebojšu Medojevića.Iako se i opozicija zalaže za nastavak evrointegracija, Brisel i Vašington, saznaje Kurir, već su dali mig DPS da bi voleli da oni i dalje čine okosnicu nove vlasti.Potpredsednik delegacije EP za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin rekao je da Brisel ohrabruje vladu da nastavi s reformama u procesu približavanja EU.- Brisel ne traži smenu vlasti, već se trudi da ostvari što bolje rezultate sa onima koji imaju demokratski legitimitet. Crna Gora postaje predvodnik zemalja zapadnog Balkana na putu ka EU - rekao je Kacin.Za Brisel i Vašington izbori u Crnoj Gori zanimljivi su pre svega zbog političke i ekonomske klime u zemlji.- Amerikanci na čelu države žele čoveka sa kojim dugo i uspešno sarađuju, jer im je on garant za sigurnost uloženog novca - kaže naš izvor blizak crnogorskom vrhu vlasti i podseća da „Oraskom“, kompanija egipatskog milijardera Samiha Savirisa, namerava da uloži u Crnu Goru više od milijardu evra, a da je gradnja ekskluzivnog turističkog kompleksa na Luštici planirana za narednu godinu.Za investicije u Crnoj Gori zainteresovani su i Nemci, ali i Turci, i procenjuje se da će u Crnu Goru ukupno biti uloženo oko šest milijardi evra.

Kacin ishavlio vlast DPS
Kacin ishavlio vlast DPS

Miodrag Vuković: S Milom se ne igra klikeraFunkcioner DPS Miodrag Vuković kaže da je pobeda te stranke s Đukanovićem na čelu jedini garant sveukupnog razvoja Crne Gore.- Milo Đukanović je drugo ime za Crnu Goru od devedesetih do danas. Milijarde evra investicija do sada su se slile u Crnu Goru. On je ozbiljan političar i zeznuo se svako ko je pokušao da se s njim igra političkih klikera - kaže Vuković.On kaže da je DPS s Đukanovićem i njegovim timom uspeo da dovede Crnu Goru na korak od EU i NATO, da imaju najveću stopu stranih investicija po glavi stanovnika...

Stižu Nemci, Turci, Unikredit...Nekoliko nemačkih firmi već je Agenciji Crne Gore za promociju stranih investicija dostavilo pisma namere, potvrđujući svoju spremnost da investiraju u tu zemlju. Turci su najviše zainteresovani za ulaganje u energetiku, turizam i saobraćajnu infrastrukturu. Pre samo nekoliko dana stigla je i vest da je Unikredit banka zainteresovana da podrži investicije i razvojne projekte u Crnoj Gori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track