EKSKLUZIVNO: Srbija dobija datum u oktobru!
Foto: Kurir

Šefovi država i vlada EU u petak zvanično objavljuju

EKSKLUZIVNO: Srbija dobija datum u oktobru!

Politika -
Bez uslovljavanja Lideri evropskih zemalja saopštiće odluku o pristupnim pregovorima sa Srbijom, presudna reč Angele Merkel

BEOGRAD - Najzad stigle dobre vesti.Šefovi država i vlada Evropske unije saopštiće u petak da će Srbija u oktobru dobiti datum za početak pregovora o pristupanju EU, saznaje Kurir. Prema našim saznanjima, ta odluka podrazumeva i da pregovori o članstvu sa Srbijom počnu najkasnije od januara, i to bez ikakvih uslovljavanja.Preporuka šefova diplomatija EUNajpre su juče šefovi diplomatija zemalja EU preporučili početak pristupnih pregovora od januara 2014, a najavljeno je da će konačnu odluku o tome doneti šefovi država i vlada EU u petak u Briselu.Prema našim saznanjima, presudan je, i ovoga puta, bio glas Nemačke. Naime, tokom jučerašnjeg dana nije moglo ni da se nasluti šta će Nemačka odlučiti, pošto su njeni zvaničnici izneli tri različita stava o tome kad Srbija treba da dobije datum pregovora sa EU.Prvi nemački stav koji je juče obelodanjen bio je da Srbija pregovore neće početi pre januara 2014. Prema drugom, u januaru 2014. ne bi počeli pregovori, već bi tek tad bilo određeno kad će pregovori početi. Treći stav, ispostavilo se najtačniji, bio je da će o tome neposredno odlučiti nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je i presekla, kako saznaje Kurir, baš onako kako se Srbija i nadala.Da će Nemačka imati odlučujući glas moglo je i da se pretpostavi. Naime, upravo ova zemlja insistirala je na tome da odluku o datumu pregovora donese Evropski savet, odnosno lideri EU. Ministri spoljnih poslova zemalja EU popustili su pred tim zahtevom, iako su se u prvi mah suprotstavljali jer je dosadašnja praksa bila da odluke donosi Savet ministara. Tako je odluka prepuštena Merkelovoj.Zato bivši ambasador u Nemačkoj Ognjen Pribićević smatra da nije od velikog značaja da li će odluku doneti Savet ministara ili Evropski savet, već je najbitnije šta su se s Merkelovom dogovorili premijer Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Nemačka zadržava političku kontroluProfesor Predrag Simić smatra da Nemačka insistira na tome da konačnu odluku donesu šefovi država kako bi zadržala političku kontrolu nad tim procesom.- Evropski savet je najviši organ EU i zbog toga Nemačka insistira na tome da upravo to telo donese konačnu odluku kako bi ona u svakom trenutku mogla da bude politički uslovljena - smatra Simić.

Vašington za datumVašington smatra da je Srbija postigla veliki napredak i da je zaslužila da dobije datum za početak pregovora o pristupanju EU, rekao je američki ambasador Majkl Kirbi.- Mi se zalažemo za dobijanje datuma, ali Srbija će još godinama morati da nastavi s delovanjem u procesu pridruživanja-kaže on.

Tapšanje nije dovoljnoPredsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je Nemačku da svojom odlukom pokaže da ume da ceni tuđe napore.- Nama tapšanje po ramenu nije dovoljno. Mi tražimo da nam pruže priliku da živimo i preživimo - rekao je Nikolić.

Nema opravdanja za odlaganjePremijer Ivica Dačić izjavio je da ne postoji nijedan opravdan razlog za odlaganje donošenja odluke o početku pregovora Srbije sa EU.- Nama nova prolazna vremena nisu neophodna, to ne bi bilo pravedno - rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track