Eksplozija na Pasuljanskim livadama, stradala dva kadeta
Foto: Marina Lopičić

Tragedija na vežbi Diplomac 2012

Eksplozija na Pasuljanskim livadama, stradala dva kadeta

Crna Hronika -
U jutrošnjoj nesreći poginuli su kadeti Milina Miletić i Filip Milojević. Teže su povređeni kadeti Tanja Milošević i Stefan Milosavljević, dok su lakše povrede zadobili kadeti Mirjana Veličković, Jelena Obradović, Slobodan Petrović, Mladen Milosavljević i Nikola Garabiljević.
1 / 14 Foto: Marina Lopičić

ĆUPRIJA - Dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije je poginulo, dvoje ih je teško, a petoro lakše povređeno u eksploziji zaostale granate od 30 milimetara jutros u 9.05 časova na vojnom poligonu Pasuljanske livade, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću Milivoje Pajović rekao je da su poginuli kadet i kadetkinja, a da među povređenima ima pet kadetkinja. Granatu je pronašao jedan kadet na redovnoj obuci u toku pripreme završne vežbe "Diplomac 2012".

U jutrošnjoj nesreći, koja se dogodila na intervidovskom poligonu "Pasuljanske livade" kada je došlo do eksplozije zaostale granate, poginuli su kadeti Milina Miletić i Filip Milojević.

Teže su povređeni kadeti Tanja Milošević i Stefan Milosavljević, dok su lakše povrede zadobili kadeti Mirjana Veličković, Jelena Obradović, Slobodan Petrović, Mladen Milosavljević i Nikola Garabiljević.

Povređeni su zbrinuti u opštoj bolnici u Ćupriji. Više podataka o nesreći biće uskoro saopšteno, rekao je Pajević.

Zadobili povrede glave i grudnog koša

Dvoje kadeta Vojne akademije koji su teško ranjeni u jutrošnjoj eksploziji na poligonu Pasuljanske livade zadobili su povrede glave i grudnog koša i nalaze su u šok-sobi Opšte bolnice u Ćupriji, izjavio je Tanjugu direktor te zdravstvene ustanove Predrag Drenovaković.

On je rekao da su u toku pripreme za transport helikopterom svih povređenih na VMA. Petoro lakše povređenih kadeta je, prema njegovim rečima, takođe primljeno i zbrinuto u toj zdravstvenoj ustanovi.

U 13:07 sati pojavio se vojni helikopter Mi -17 iznad VMA, koji je u 13.10 sleteo na obližnji heliodrom. Povređeni kadeti su iz helikoptera iznošeni jedan po jedan i smeštani u četvoro ambulantnih kola koja su ranjenike prevezli do zgrade VMA.

Čitava operacija prebacivanja završena je u 13.19 sati, javlja reporter Kurira sa mesta događaja.

Ministar Šutanovac je rekao da će istraga pokazati pod kojim okolnostima je došlo do eksplozije i kako je aktivirana zaostala granata jer na tom prostoru nije predviđeno gađanje bojevom municijom.

"Ova obuka je bila jednostavna i nije podrazumevala upotrebu municije i zaštitnih sredstava", rekao je on. Ministar je rekao da je trebalo da kadeti za par meseci postanu oficiri Vojske Srbije.

"To su mladi ljudi koji su imali iskustvo. Biće važno da se rasvetli kako je došlo do eksplozije. Neću insistirati na brzini rasvetljavanja, već na odgovornosti u lancu komande, kako se tako nešto ne bi ponovo desilo", rekao je on. Šutanovac je dodao da se nesreća nije desila dugi niz godina i najavio da će oni koji su krivi za to snositi odgovornost.

Načelnik Vojno-medicinske akademije (VMA) brigadni general Marijan Novaković izjavio je da sedam kadeta Vojne akademije, povređenih jutros na Pasuljanskim livadama, nisu životno ugroženi.

"Kadet i kadetkinja imaju povrede grudnog koša i oni su kvalitetno zbrinuti u Ćurpiji, a ovde se nastavlja njihovo lečenje. Drugo dvoje kadeta koji su prebačeni helikopterom na VMA, ima tačkaste povrede od gelera po telu", rekao je Novaković.

Novaković je dodao da očekuje dolazak i troje lakše povređenih kadeta, zbrinutih u Ćurpiji, koji takođe imaju takozvane tačkaste povrede, od gelera, javlja reporter Kurira.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je duboko žaljenje zbog tragedije na vojnom poligonu Pasuljanske livade, kada je dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije poginulo, a sedmoro povređeno, i pozvao nadležne službe da hitno sprovedu istragu i utvrde ko je odgovoran.

Predsednik Srbije uputio je telegrame saučešća porodicama nastradalih, a povređenima poželeo brz oporavak.Nikolić je istakao da treba učiniti sve da se objekti Vojske Srbije obezbede na način koji će sprečiti da se tragedije poput jutrošnje ikada više ponove.

U 14:09 časova na VMA stigao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić koga su na ulazu sačekali ministar odbrane Dragan Šutanovac načelnik generalštaba Ljubiša Diković i načelnik VMA Marjan Novaković.

Kako je novinarima rečeno, Nikolić posle obilaska povređenih neće davati izjave.

Komisija koju je formirao ministar odbrane izašla je na teren kako bi utvrdila okolnosti pod kojima se jutros na poligonu "Pasuljanske livade" dogodila eksplozija u kojoj je poginulo dvoje kadeta Vojne akademije a sedmoro ranjeno, izjavio je Tanjugu načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću pukovnik Milivoje Pajović.

Pajović je rekao da su u eksploziji zaostale granate od automatskog bacača granata kalibra 30 milimetara poginuli jedan kadet i jedna kadetkinja.

"Pretpostavlja se da je, prema prvim saznanjima, zaostali projektil jedan od kadeta pronašao u neposrednoj blizini mesta gde su izvodili vežbovne aktivnosti, i doneo ga do grupe koja je izvodila vežbu", rekao je Pajović.

Starešine udaljene sa dužnosti do završetka istrage

Ministar odbrane Dragan Šutanovac do završetka istrage udaljio je sa dužnosti sve starešine u lancu komandovanja koji su učestvovali u pripremi vežbe "Diplomac 2012" na Pasuljanskim livadama, na kojoj su danas poginula dva kadeta Vojske Srbije, a ranjeno sedam.

Načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane pukovnik Milivoje Pajović rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da se još ne zna o koliko se starešina radi i istakao da će biti kažnjeni svi za koje se utvrdi da su načinili propuste koji su doveli do tragičnih posledica.

Pajović je rekao da se nesreća dogodila kada su kadeti našli zaostalu granatu, iako u njihovoj obuci nije bila korišćena bojeva municija. Projektil koji je eksplodirao koristi se u pešadijskim jedinicama za punjenje automatskog bacača granata kalibra 30 milimetara.

"Projektil je verovatno zaostao od prethodnih gađanja, a budući da je na njemu nađena rđa, reč je verovatno o ranijem periodu. Ali to je posao istrage", rekao je on. Pajović je dodao da su starešine u trenutku eksplozije bile pored grupa kadeta, a da su diplomci bili blizu jedni drugima jer su pravili maketu za vežbu. Istraga će utvrditi da li je poginuo kadet koji je našao granatu.

On je naveo da je na Pasuljanskim livadama u trenutku nesreće bilo oko 600 kadeta i starešina, i osoblje za podršku na poligonu. Inspektorat odbrane, Vojna policija i komisija koju je formirao ministar odbrane, ispituju sve okolnosti današnje nesreće.

Do sada je utvrđeno da je granata nađena na lokaciji potpuno suprotnoj od poligona na kojem se obavlja bojevo gađanje. "Imamo informacije o svim vrstama gađanja. Na Pasuljanskim livadama se u junu i maju u nekoliko navrata gađalo iz te vrste naoružanja, kao i na desetinama drugih lokacija. Sve ispitujemo", rekao je on. Pukovnik Pajović je dodao da su svi ranjeni kadeti u najkraćem roku prebačeni u bolnicu u Ćupriji, gde su zbrinuti, dok je Ministarstvo odbrane uputilo helikoptere i sanitetska vozila za četvoro ranjenih koji su već smešteni na Vojno-medicinsku akademiju, a još troje je na putu.

On je rekao da su ranjeni kontaktirali svoje porodice i dodao da će se uskoro odlučiti o odlaganju vežbe, ali nastavak školovanja Vojne akademije biće po planu.

Načelnik Vojne akademije, brigadni general Mladen Vuruna je rekao da je vežbu izvodila 130. klasa akademije i da u vežbi nije korišćena bojeva municija. "Reč je o redovnoj nastavi koja se svake godine sprovodi na Pasuljanskim livadama", rekao je on. O

Ortopedski hirurg sa VMA Radoslav Barjaktarović je istakao da su svi ranieni van životne opasnosti i da im je stanje stabilno, a da je na VMA u toku dijagnostika. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije izrazili su saučešće porodicama poginulih kadeta.

Hronologija nesreća u VS

Pogibija dva kadeta u eksploziji na Pasuljanskim livadama novi je u nizu tragičnih slučajeva na vojnim vežbama ili tokom obuke poslednjih nekoliko godina, podseća RTS.

U septembru 2008. godine avion "supergaleb G-4" pao je na aerodromu u Batajnici kod Beograda tokom priprema za aeromiting, a pilot Ištvan Kanas je poginuo.

U julu 2009. godine u blizini batajničkog vojnog aerodroma srušio se avion tipa "MIG 29". Pilot aviona se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda. Prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i jedan vojnik dok je drugi vojnik lakše povređen.

U novembru 2010. godine preminuo je vojnik na redovnom služenju vojnog roka kojem je pozlilo tokom redovnog jutarnjeg vežbanja u Kasarni "Dedinje" u Beogradu.

U decembru 2011. pripadnik padobranskog bataljona preminuo je u Nišu, pošto mu je pozlilo tokom izvođenja fizičke obuke pripadnika te jedinice.

http://www.youtube.com/watch?v=ghb6rfiW1AU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track