Ekvador će možda mesecima odlučivati o azilu Snoudenu!
Foto: Beta Ap

Očekuje se da otpušteni agent CIA ode u ambasadu

Ekvador će možda mesecima odlučivati o azilu Snoudenu!

Planeta -
Trebalo nam je dva meseca da odlučimo u slučaju Asanža, tako da nemojte da očekujete da ćemo ovog puta brže doneti odluku", rekao je Patino

LONDON - Ekvador će možda mesecima odlučivati o azilu za bivšeg službenika američke Nacionalne službe bezbednosti Edvarda Snoudena, a jedan od faktora koje će razmatrati su odnosi sa SAD, rekao je danas jedan zvaničnik te zemlje.

Ministar inostranih poslova Ekvadora Rikardo Patino danas je u Kuala Lampuru uporedio slučaj Snoudena sa slučajem osnivača internet grupe Vikiliks Džulijana Asanža, koji je dobio azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

"Trebalo nam je dva meseca da odlučimo u slučaju Asanža, tako da nemojte da očekujete da ćemo ovog puta brže doneti odluku", rekao je Patino novinarima. Upitan da li će Ekvador pružiti Snoudenu zaštitu dok se njegov zahtev bude razmatrao, Patino je rekao da će Ekvador odlučiti "ukliko Snouden ode u ambasadu".

Patino je odbio da navede kriterijume po kojima će Ekvador odlučivati, ali je dodao da će njegova vlada "razmotriti sve rizike", pri čemu je aludirao na bojazan da bi pomaganje Snoudenu ugrozilo trgovačke odnose sa SAD. Snouden, koji je optužen za povredu američkih zakona o špijunaži, pobegao je u Hongkong i ovog vikenda došao u Moskvu. U ponedeljak je rezervisao let za Havanu, odakle je trebao da se uputi u Venecuelu i zatim u mogući azil na Ekvadoru, ali se još nije ukrcao.

Predesednik Rusije Valdimir Putin od tada je govorio da je Snouden u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šerementjevo. Prema vestima koje je Vikiliks danas primio i objavio na društvenoj mreži Tviter, Snouden je "bezbedan i u dobrom stanju". Vikiliks je saopštio da članica njegovog osoblja Sara Harison putuje sa Snoudenom, međutim, nije navedeno ništa po čemu bi se moglo zaključiti da li je najnovija poruka o Snoudenu stigla od nje, Snoudena samog ili nekog drugog izvora.

U ponedeljak, Asanaž je na konferenciji za novinare rekao da je zbog bezbednosti ograničen u pogledu onoga što može da kaže o njemu. On je odbacio navode po kojima Snouden provodi vreme na moskovoskom aerodromu razgovovarajući sa ruskim špijunima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja