ELEKTRIČNI UDAR: Struja skuplja do 30 odsto!

ELEKTRIČNI UDAR: Struja skuplja do 30 odsto!

Društvo -
Građanima koji troše više od 1.200 kilovat-sati mesečno samo zbog promene tarifnog sistema struja će u proseku poskupeti bar za 1.500 dinara

BEOGRAD - Papreno.Povećanje računa za struju do 30 odsto ili za najmanje 1.500 dinara preti od 1. aprila svima koji troše više od 1.200 kilovat-sati. To bi mogla da bude posledica promene tarifnog sistema i redovnog poskupljenja struje od 10 do 12 odsto.Izmenom tarifnog sistema u crvenu zonu bi trebalo da se ulazi s potrošenih 1.200 kilovat-sati, a ne kao dosad, sa 1.600. To znači da će za sve one koji sada troše više od 1.200 kilovata i sada su u plavoj zoni, jeftina struja poskupeti sa 2,2 na 4,5 dinara, a skupa sa devet na 18. Predloženo je i da jeftinija struja u crvenoj zoni umesto 4,5 dinara košta šest dinara.- Građanima koji troše više od 1.200 kilovat-sati samo zbog promene TS struja će u proseku poskupeti za 15 odsto. Kada se na to doda najavljeno poskupljenje za sve - redovno, od deset do 12 odsto - ukupan rast biće oko 27 odsto. Oni koji troše manje od 1.200 kWh, zbog izmena TS dobiće pojeftinjenje u proseku četiri odsto, a kada se doda najavljeno poskupljenje od 12 odsto, rast će biti oko osam odsto - navodi sagovornik Kurira iz „Elektroprivrede Srbije“.Bojan Kovačić, stručnjak za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, kaže za Kurir da je prošao period jeftine struje i njenog korišćenja za grejanje.- Cena struje je osetljiva jer standard građana nije kakav bi trebalo da bude, ali to je neminovnost. Uz to, trebalo bi obrazovati ljude kako da racionalno koriste energiju i pomoći im da to sprovedu u svojim stanovima - navodi Kovačić.

Besplatnih 250 kilovataZa najsiromašnije je nedavno usvojena Uredba o energetski zaštićenom kupcu. To će im omogućiti da u zavisnosti od prihoda i broja članova domaćinstva imaju pravo na 120 do 250 kilovat-sati besplatne struje mesečno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track