Emir Kusturica: S Monikom pucam na Zlatnu palmu

Intervju Reditelj veruje u svoj novi film "ljubav i rat!

Emir Kusturica: S Monikom pucam na Zlatnu palmu

Pop kultura -
U Kanu ćemo biti 2014. godine, a pošto je to film Republike Srpske, s nama će na festivalu biti i predsednik Milorad Dodik

Spreman za pobedu.Emir Kusturica kreće u Kan po treću Zlatnu palmu. Proslavljeni reditelj planira da se iduće godine ovenča još jednim čuvenim priznanjem, i to za film "Ljubav i rat", koji počinje da snima 15. juna u Trebinju. U toj nameri pomoći će mu i Monika Beluči, kojoj je poverena glavna uloga.- U Kanu ćemo biti 2014, dakle, iduće godine. Idemo po Zlatnu palmu filmska ekipa i ja, a pošto je to film Republike Srpske, s nama će u Kanu biti i predsednik Milorad Dodik.♦ Uči li Monika srpski?- Uči, i to veoma dobro! Ima malo replika, tako da će to biti uverljivo.♦ S obzirom na to da i sami glumite u filmu, možemo li očekivati neke ljubavne scene između vas i Belučijeve?- Ne možemo. To će biti idealizovani odnos. Mislim da od upravo takve osobe i od svega toga najmanje treba koristiti ono što svi priželjkuju na prvu loptu.♦ Odbili ste novčanu pomoć Ministarstva kulture Srbije, iz kog budžeta ćete finansirati "Ljubav i rat"?- Iz budžeta francusko-meksičkog i američkog. To je jedan producent koji je finansirao grupni film o religijama i veoma mu se dopao moj deo. I on će ga finansirati.♦ Da li vam je ipak žao što niste iskoristili sredstva koja ste mogli da dobijete?- Mislio sam da će mi naše ministarstvo pomoći, ali kad sam dao ostavku na funkcije direktora Parka prirode "Mokra gora" i predsednika Skijaškog saveza Srbije, zahvalio sam se i na toj pomoći. Nisam baš siguran ni da bih je dobio, jer ne vidim u ovakvoj postavci države budućnost kulture. Kad se za nju odvaja 0,58 odsto, tu ne može da je bude. Još je Čerčil rekao: "Za šta smo se borili ako nam oduzmu kulturu?", a nama se upravo to sada dešava.♦ Zbog čega toliko dugo niste snimali filmove?- Dobro je kad čovek napravi pauzu. Prvo sam mislio da ću snimati Panča Vilju, ali na španskom, i nekako nisam uspeo da zainteresujem producente za to, a ovo sad mi se učinilo, nekako i estetski i ideološki, kao odgovor na vreme u kojem živim, gde su paralelno postavljena pitanja rata, ljubavi i prijateljstva i gde se stvari dešavaju na mitološki, biblijski način.♦ Ima li smisla slaviti 1. maj?- Ima. Zašto ne bi imalo smisla štititi sindikalna prava ljudi, mislim da nikad nije bilo više siromašnih i obespravljenih ljudi kao što je danas.♦ Šta je s radnikom danas?- Pa, na Zapadu tvrde da ga nema, da je to tehnička inteligencija. A radnici postoje, kako da ne postoje! Ko god ujutru u sedam ustaje, a u tri se vraća iz fabrike, radnik je.

Nele mi nimalo ne fali♦ Kako biste ocenili sebe kao glumca?- Kao naturščika. Ne bih davao ocene. Ja sam čovek koji ima snažnu radijaciju, tu nema sumnje. Možda nisam neki poseban glumac, ali dovoljno je da se pojavim i svojom pojavom rešavam mnoge stvari.Eto vas kao Nele Karajlić! Da li vam nedostaje njegova energija na nastupima?- Ne.♦ Jeste li gledali nove epizode "Nadrealista"?- Ne.♦ Niste stigli ili imate neki drugi razlog?- Nemam nijedan razlog. Nisam stigao.Biću novi Andrić♦ Mogu li čitaoci u vašem literatnom izrazu očekivati novog Andrića?- Mogu. U "Sto jada" ne mogu, ali kasnije će moći da očekuju. Kad se razvijem, pošto sam ja mlad pisac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track