EPIDEMIJA SALMONELE: Obolelo 50 mališana iz valjevskih vrtića
Foto: Fonet

Mališane zarazili hranom u obdaništu

EPIDEMIJA SALMONELE: Obolelo 50 mališana iz valjevskih vrtića

Srbija -
Kod 15 mališana i dvoje odraslih potvrđena je opasna bakterija, koja izaziva grčeve, povraćanje i visoku temperaturu

VALJEVO - Sve više obolelih!Više od 50 mališana iz sedam valjevskih vrtića zaraženo je salmonelom. U Zavodu za javno zdravlje salmonela je potvrđena kod 16 mališana i dvoje zaposlenih u valjevskim vrtićima, ali se broj obolelih povećava iz sata u sat. Zbog toga je proglašena epidemija, a vrtićima u Valjevu je naloženo da preduzmu odgovarajuće mere. Izvor zaraze je, prema prvim rezultatima, hrana, koja se za sve valjevske vrtiće sprema u centralnoj kuhinji PU „Milica Nožica“.- Samo proteklog vikenda se s tegobama u Dom zdravlja javilo više od tridesetoro dece iz valjevskih obdaništa. Među zaraženima salmonelom su i jedna vaspitačica, kao i domar u jednom obdaništu, dok je salmonela dosad izolovana kod 16 mališana, ali se taj broj konstantno menja. Naložene su sve neophodne mere i pre nego što je proglašena epidemija, tako da su higijenske mere pooštrene u svim obdaništima - kaže za Kurir direktorka Zavoda za javno zdravlje u Valjevu dr Marija Gavrilović.Prema prvim procenama, salmonela se pojavila u hrani, koja je iz centralne kuhinje distribuirana valjevskim vrtićima.Čekaju se rezultati- Sve ukazuje na to da je izvor zaraze bio u hrani. U našoj laboratoriji se rade analize uzoraka hrane iz vrtića od 25. marta, međutim, tegobe kod dece su počele 20. marta, a hrana iz tog perioda nije sačuvana jer obdaništa imaju obavezu da hranu čuvaju samo 48 časova - kaže dr Gavrilović.U Ministarstvu zdravlja Kuriru je rečeno da je Zavod za javno zdravlje Valjevo juče sanitarnoj inspekciji dostavio prijavu epidemije salmonele među decom koja pohađaju PU „Milica Nožica“ u Valjevu.- Od ukupno 1.600 eksponirane dece, obolelo je 16 mališana, od kojih je dvoje hospitalizovano, dok kod još 40 postoji sumnja da su oboleli. Salmonela je izolovana i iz stolice dvoje zaposlenih pod sanitarnim nadzorom: medicinske sestre u vrtiću „Bambi“ i domara u Centralnoj kuhinji - kažu u ministarstvu i dodaju da je utvrđivanje uzroka epidemije u toku, kao i da nije isključeno da je uzrok izvora epidemije hrana.Nema hospitalizovanihKristina Paramentić, portparol Zdravstvenog centra Valjevo, kaže da u bolnici trenutno ne leži nijedno dete.- Na pedijatriju je 21. marta primljeno četvoro dece obolele od salmonele i sva ona su otpuštena kući. U istom periodu smo na lečenju imali i tri odrasle osobe iz vrtića, ali su i one otpuštene.

Direktor Zlatomir MarkovićHRANU NABAVLJAMO U AVGANISTANUDirektor PU „Milica Nožica“ Zlatomir Marković juče nije bio voljan da odgovara na pitanja. On je prvo odbio da odgovara na pitanja pravdajući se da je na sastanku i obećao je da će nam se javiti. Kako poziva nije bilo, pozvali smo ga ponovo.- Sutra ću imati precizne podatke. Do tada ništa ne mogu da vam kažem - rekao je Marković.Na naše pitanje gde nabavljaju hranu, Marković je krajnje neumesno i cinično odgovorio:- Nabavljamo je u Avganistanu - rekao je i prekinuo vezu.

ČINJENICESimptomi kod zaraženih salmonelom:- javljaju se od 12 do 72 sata posle unošenja bakterije u organizam- grčevi u stomaku- glavobolja i mučnina- povraćanje- temperatura- vodena dijareja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track