ERDOGAN IZGUBIO KONTROLU: Ko ste, bre, vi da me osuđujete?!
Foto: Beta

Napao Evropsku uniju

ERDOGAN IZGUBIO KONTROLU: Ko ste, bre, vi da me osuđujete?!

Planeta -
Turski premijer neće priznati evropsku rezoluciju kojom se osuđuje njegova reakcija na proteste, a demonstrantima je zapretio silom

ANKARA - Posle ovoga nikad neće ući u EU.Turski premijer Redžep Tajip Erdogan, protiv čije vladavine već dve nedelje traju protesti, potpuno je izgubio kontrolu. On je napao Evropski parlament zbog nacrta rezolucije u kojoj se osuđuje reakcija turske vlade i premijera na narodnu pobunu. Takođe, on je juče uputio poslednje upozorenje demonstrantima u Istanbulu da napuste park Gezi i Trg Taksim i zapretio im silom.Kraj strpljenjuErdogan, se prvi put za deset godina, koliko je na vlasti, susreo s velikim problemom, te je počeo da preti svima, pa i EU, iako njegova zemlja najduže, već 26 godina, čeka da uđe u tu zajednicu zemalja. Naime, Evropski parlament napravio je nacrt rezolucije u kojoj je izneta zabrinutost zbog nesrazmerne i preterane upotrebe sile turske policije i u kojoj se Erdoganove reakcije osuđuju. Međutim, turski premijer smatra da je uradio sve kako treba.- Neću priznati odluku parlamenta EU o Turskoj. Šta mislite, ko ste vi da donosite takve odluke? - rekao je Erdogan. On je, takođe, izdao poslednje upozorenje demonstrantima.- Do sada smo bili strpljivi, ali strpljenju se bliži kraj. Upućujem poslednje upozorenje: majke, očevi, sklonite svoju decu s ulice. Park Gezi ne pripada onima koji su ga okupirali. On pripada svima - rekao je Erdogan i zapretio da će policija u naredna 24 časa ukloniti „problematične“.Referendum o parkuPremijer Turske potvrdio je spremnost da organizuje referendum u Istanbulu kako bi se građani izjasnili da li žele park Gezi ili tržni centar koji je planiran za izgradnju.

Pravi rat... Tokom protesta poginulo pet ljudi, a 5.000 povređeno
Pravi rat... Tokom protesta poginulo pet ljudi, a 5.000 povređeno

Srbin pušten iz zatvoraKanadski novinar srpskog porekla Saša Petričić i njegov kolega iz medijske kuće CBS Derek Stofel uhapšeni su preksinoć u Istanbulu dok su izveštavali o protestima, a pušteni su posle nekoliko sati. Prema Petričićevim navodima sa Tvitera, uhapšeni su dok su slikali kako ljudi uklanjaju policijske barikade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track