Erdogan: Nisam diktator, iza protesta stoje teroristi
Foto: Rojters

Pred svojim pristalicama

Erdogan: Nisam diktator, iza protesta stoje teroristi

Planeta -
Kakav diktator se sastaje sa onima koji su okupirali Park Gezi i poštenim aktivistima za zaštitu životne sredine, upitao turski premijer

ISTANBUL - Turski premijer Redžep Tajip Erdogan poručio je danas grupi od više od 100.000 hiljada svojih pristalica u Istanbulu da je bila njegova dužnost da sa gradskog trga i obližnjeg parka ukloni demonstrante i najavio da će "identifikovati jednog po jednog one koji su sprovodili teror na ulicama".

Erdogan je demantovao da je diktator i ponovio da iza protesta stoje "teroristi". "Oni kažu - "previše si oštar", oni kažu - "diktator". Kakav diktator se sastaje sa onima koji su okupirali Park Gezi i poštenim aktivistima za zaštitu životne sredine. Postoji li takav diktator?", upitao je Erdogan. Turski premijer je kritikovao strane medije zbog načina izveštavanja o protestima, pozivajući ih da budu etični i pošteni, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

"Ukoliko međunarodni mediji žele sliku Turske, ta slika je ovde", rekao je Erdogan pristalicama svoje stranke Partija pravde i razvoja (AKP), koji su se okupili u dosad najvećem broju, 10 kilometara od Parka Gezi koji je juče intervencijom policije "očišćen" od demonstranata.

Premijer je rekao da antivladini protesti nisu ništa drugo nego "pokušaj manjine da dominira nad većinom". "Mi nismo to mogli da dozvolimo i nećemo to dozvoliti", rekao je Erdogan. Aktivisti su pozvali demonstrante da se vrate na Trg Taksim, ali se na njemu nalaze kordoni policije. Tokom dana u Istanbulu je bilo sporadičnih sukoba u okolini Trga, a policija je koristila suzavac i vodene topove.

Dva vodeća turska sindikata, KESK i DISK, sutra će organizovati generalni štrajk u znak protesta zbog oštre intervencije policije prema demonstrantima u Istanbulu tokom prošle noći, izjavio je portparol jednog od sindikata Baki Činar agenciji AFP. Protesti u Turskoj počeli su 28. maja protiv planova za preuređenje Parka Gezi, ali su prerasli u antivladine proteste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track