Erdogan smenio 10 ministara

Otišla gotovo polovina kabineta

Erdogan smenio 10 ministara

Planeta -
Turski premijer rekao je da je imenovao nove ljude na mesta trojice ministara koji su podneli ostavke - u ministarstvima unutrašnjih poslova, ekonomije i zaštite životne sredine - kao i da je smenio ministre pravde, saobraćaja, porodičnih pitanja, sporta, industrije i jednog od četvorice potpredsednika vlade

ANKARA - Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan smenio je gotovo polovinu svog kabineta, ukupno 10 ministara, posle velikog korupcijskog skandala, zbog kojeg su ostavke podnela trojica ministara, a i mesto predsednika vlade bilo ugroženo.

Erdogan je u televizijskom obraćanju rekao da je imenovao nove ljude na mesta trojice ministara koji su podneli ostavke - u ministarstvima unutrašnjih poslova, ekonomije i zaštite životne sredine - kao i da je smenio ministre pravde, saobraćaja, porodičnih pitanja, sporta, industrije i jednog od četvorice potpredsednika vlade.

Smene u turskoj vladi dogovorene su na sastanku iza zatvorenih vrata s predsednikom Abdulahom Gulom.

Erdogan, koji je vodi Tursku vladu od 2002. i lider je konzervativne i islamističke Partije pravde i razvoja (AKP), opisao je još jednom tekuću istragu zbog optužbi za korupciju kao "prljavu kampanju protiv njegove vlade".

Ministar ekonomije Zafer Čaglajan, ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler i ministar za životnu sredinu Erdogan Bajraktar podneli su juče ostavke u okviru istrage velikog korupcionaškog skandala koji potresa vladu Erdogana.

Turske vlasti privele su, u okviru istrage koja je počela pre 10 dana, na desetine ljudi koji se smatraju bliski s Erdoganovom vladom i smenile 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja, a do suđenja na slobodu pustila 33 okrivljenih.

Vlasti su zvanično optužile 24 osobe koje su u pritvoru, među kojima su sinovi dvojice sada već bivših ministara Čaglajana i Gulera i generalni direktor državne Halkbank banke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track